Out Juniors Keuken | Risotto met groene asperges

Risotto met groene asperges
Risotto met groene asperges

Out Junior had wel weer eens zin om de keuken in te duiken en hij wilde niet bakken, niet snacken, maar een serieuze maaltijd op tafel zetten. Hij koos een recept uit het boek 'De zilveren Lepel Quick & Easy' en wel de asperge risotto. Met een heel klein beetje hulp heeft hij een fantastische maaltijd bereid. Zo leuk als je kind interesse heeft in iets waar jij heel graag mee bezig bent en zo mooi hoe trots hij was dat het zo goed was gelukt!

risotto met groene asperges

Risotto met groene asperges; het recept

Met de hoeveelheden in dit recept kun je best een beetje vrij omgaan. Wij hadden bijvoorbeeld iets meer asperges en we hadden genoeg aan 1,2 liter bouillon. Hoeveel bouillon je nodig hebt verschilt erg per soort rijst die je kunt gebruiken. Ik had een paar pakken arboriorijst meegenomen van vakantie in Italië en die nam iets minder bouillon op dan ik gewend ben. De truc is proeven tot hoever je moet gaan. Ook hebben wij flink wat Parmezaanse kaas erdoor en erover gedaan, omdat we nou eenmaal heel erg van kaas houden. Ben je hier een minder grote fan van, dan kun je de hoeveelheid makkelijk verkleinen. Ook met de structuur van risotto kun je spelen. Wij vinden het lekker als de risotto nog wat papperig is, andere mensen vinden het weer lekkerder als zoveel mogelijk vocht is opgenomen en de structuur wat droger is. Dus: probeer, proef en ontwikkel je eigen smaak en voorkeuren!

risotto met groene asperges

Risotto met Groene Asperges

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Vegetarisch
Totale tijd: 40 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken / Zilveren Lepel Quick & Easy


Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Warm de groentebouillon op of maak het van een blokje. Anderhalve liter is een richtlijn. Het hangt een beetje van de soort rijst die je gebruikt af hoeveel bouillon daadwerkelijk nodig is. Houd de bouillon warm op een laag pitje.

  2. Haal de houtige uiteinden van de asperges eraf en snij de puntjes eraf. Houd de puntjes apart, de houtachtige uiteinden kun je weggooien. Snijd de asperges verder in stukken van zo'n 2 à 3 cm. Snipper de uit en rasp de Parmezaanse kaas.

  3. Neem een ruime pan en smelt hierin 3 eetlepels van de boter met de olijfolie. Bak hierin de ui met de aspergestukjes (niet de puntjes!) ongeveer 5 minuten op rustig vuur. Schep dit met een schuimspaan weer uit de pan en voeg de rijst toe. Bak de rijst in de achtergebleven boter/olie terwijl je goed roert (pas op voor aanbakken, roer ook goed over de bodem. Dit gaat heel goed met een siliconen spatel) tot de rijstkorrels glanzen. 

  4. Doe dan de asperges er weer bij en schep er een soeplepel van de bouillon overheen. Roer heel regelmatig en voeg de volgende lepel bouillon toe als het vocht door de rijst is opgenomen. Op die manier kook je de rijst gaar. Bij de meeste soorten rijst duurt dit zo'n 15 tot 20 minuten. 

  5. Hoe weet je nou of de rijst goed gaar is? Proeven! Neem een korrel in je mond en bijt hem door. Als je nog de meelderige kern proeft is de rijst nog niet helemaal gaar. Ik vind het zelf prettig om nog wat bite te  hebben, maar veel mensen vinden het lekker als de rijst helemaal door en door gaar is. 

  6. Ik eet risotto graag een beetje papperig, maar je kunt ook eerder stoppen met het toevoegen van vocht. Probeer even uit wat je lekkerder vindt. Roer na ongeveer 10 minuten koken de aspergepunten erdoor, zodat die ook nog even meegaren. Als de rijst gaar is roer je de rest van de boter erdoor en wat Parmezaanse kaas.

  7. Schep de risotto op borden en bestrooi met nog wat Parmezaanse kaas.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.