Recept | Geitenmelk Panna Cotta met Cajeta

geitenmelk panna cotta met cajeta karamelsaus recept
Panna cotta van geitenmelk met cajeta

Geitenmelk of geitenyoghurt kan dé ideale zuivelvervanger zijn voor mensen met een koemelk allergie, maar het is ook gewoon hartstikke lekker! Voor deze bijzondere panna cotta van geitenmelk en cajeta heb ik de geitenmelk van Betsie's Geitenzuivel gebruikt, die onder andere bij Albert Heijn, DekaMarkt en Hoogvliet te koop is. Ik heb de volle variant gebruikt, maar Betsie's heeft ook een halfvolle geitenmelk

geitenmelke panna cottaPanna Cotta

Ik heb voor deze panna cotta twee variaties gemaakt. Eén variant is een combinatie van Betsie's volle geitenmelk en kokosroom, en de andere is een combinatie van Betsie's volle geitenmelk en Betsie's volle geitenyoghurt-moment. Ze zien er nagenoeg hetzelfde uit, maar die laatste is wat lichter, calorietechnisch. Eigenlijk mag je dit geen panna cotta noemen, omdat panna cotta 'gekookte room' betekent in het Italiaans. Als je dan geen room gebruikt, is het dus eigenlijk geen panna cotta meer. Maar als we dit nou lekker onder ons houden en niets tegen de Italianen zeggen mag ik volgend jaar tijdens de zomervakantie vast nog wel het land in.

Cajeta

Cajeta is een Mexicaanse karamelsaus gemaakt van geitenmelk. Het is niet moeilijk om te maken, maar kost wel een beetje tijd. Het is de tijdsinvestering overigens meer dan waard, want het is werkelijk vurrukkeluk! Je maakt het door geitenmelk met suiker langzaam te laten inkoken tot een dikke siroop en je kunt het eten bij allerlei zoete gerechten. Echt eens proberen hoor! De recepten voor zowel de cajeta als de geitenmelk panna cotta vind je hieronder.

Cajeta

 

Panna Cotta van Geitenmelk

Twee varianten

Gang Nagerecht
Voorbereiding 20 minutes
Totale tijd 4 hours 20 minutes
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

 • 300 ml Betsie's volle geitenmelk
 • 300 ml kokosroom of Betsie's volle geitenyoghurt-moment
 • 50 gram suiker
 • 4 blaadjes gelatine

eventueel:

 • 1 stokje vanille

verder nodig:

 • vorm of glaasjes om de panna cotta in op te laten stijven

Werkwijze

 1. Vul een bakje waarin de gelatine blaadjes passen met koud water en week hierin de blaadjes totdat ze zacht zijn. 

 2. Doe de geitenmelk, de kokosroom (of de geitenyoghurt) en de suiker in een steelpan en breng het tegen de kook aan. Om te voorkomen dat de melk aankoekt is het verstandig om de pan eerst even om te spoelen met koud water en het water eruit te laten lopen. Droog de pan niet af. Het dunne filmpje water in de pan helpt voorkomen dat de melk aankoekt. 

 3. Wil je vanille gebruiken, schraap dan het merg uit een vanillestokje en voeg dit nog toe aan het melkmengsel. Als het bijna kookt haal je het pannetje van het vuur. Los nu al roerend één voor één de blaadjes gelatine op in de hete melk. 

 4. Dé truc voor een goede panna cotta is zorgen dat dit mengsel snel afkoelt. Ik doe dit altijd door het pannetje in een bak met koud water te zetten en te blijven roeren. Je kunt eventueel ook een bak met ijsklontjes gebruiken. 

 5. Als het mengsel goed is afgekoeld verdeel je het over de vormpjes. Ik gebruik hiervoor altijd een siliconen vorm met halve bollen, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen die heeft. Je kunt ook mooie glaasjes nemen en ze daarin laten opstijven. Hier kun je ze ook meteen mooi in serveren zonder dat je ze hoeft te storten. Gebruik je een siliconen vorm, zet de vorm dan op een bakplaat of dienblad die in je koelkast past. Het mengsel is namelijk nog heel vloeibaar als het de koelkast ingaat en zie dat maar eens ongeschonden te vervoeren in een siliconen vorm. 

 6. Zet de vorm of glazen minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven. Heb je de kokosroom gebruikt, dan heeft je panna cotta een mooie volle zoete smaak. Gebruik je Betsie's volle geitenyoghurt-moment dan is de smaak wat lichter en frisser. Beide smaken combineren fantastisch met de cajeta. 

Notities

Serveer met Cajeta (zie recept hieronder) en een in schijfjes gesneden verse vijg

Panna Cotta van geitenmelk

Cajeta

Karamelsaus van geitenmelk

Gang Saus, Zoet
Keuken Mexicaans
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 1 hour 40 minutes
Totale tijd 1 hour 45 minutes
Porties 400 ml
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

 • 1 liter Betsie's volle geitenmelk
 • 180 gram donker bruine suiker
 • 1 kaneelstokje
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl vanille extract

Werkwijze

 1. Doe de melk (houd 1 el melk apart om de baking soda in op te lossen) met de bruine suiker en het kaneelstokje in een pannetje met dikke bodem. Zorg voor een ruimere pan dan je denkt nodig te hebben, want het gaat na toevoeging van de baking soda flink bubbelen en in volume toenemen.  

 2. Laat het rustig en al roerend aan de kook komen en blijf goed roeren tot alle suiker is opgelost. Als het kookt haal je de pan van het vuur. Roer de baking soda los met de achtergehouden geitenmelk. Roer dit mengsel door de hete geitenmelk en wees bedacht op gebubbel en gesis. Het mengsel kan wel in volume verdubbelen, maar dat zakt ook gauw weer terug. 

 3. Als het is uitgebubbeld zet je de pan weer op het vuur en breng je het weer aan de kook. Laat het nu heel rustig inkoken terwijl je af en toe goed roert. Als je hiervoor een siliconen spatel gebruikt, kun je alles ook goed los houden van de bodem. Vergeet niet goed langs de randen in de pan te roeren. Het inkoken duurde bij mij ongeveer een uur en drie kwartier. Afhankelijk van het soort pan dat je gebruikt kan het bij jou iets langer of korter duren. 

 4. De saus is klaar als het de dikte heeft van bijvoorbeeld warme honing. Haal het dan van het vuur en laat het afkoelen. Als het is afgekoeld roer je de vanille extract erdoor.

 5. Je kunt het bewaren in een afsluitbare fles of pot in de koelkast. Het blijft dan wel een paar weken goed. De saus kan behoorlijk dikker worden in de koelkast. Je kunt het dan weer mooi vloeibaar krijgen door het even in de magnetron of een bak met heet water te zetten. 

Geitenmelk panna cotta

- A D V E R T O R I A L -
Dit recept is bedacht in opdracht van Betsie's Geitenzuivel.
Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.