Achtergrond | Polenta; wat is het en hoe maak je het?

Polenta
Polenta - wat is het?

Polenta is niets meer of minder dan een papachtig bijgerecht van maismeel. Van deze maismeel heb je grof of fijn gemalen soorten. Je kunt het bijvoorbeeld eten in plaats van aardappelpuree. Traditioneel wordt de voedzame dikke pap vooral in Noord Italië gegeten, maar er zijn ook andere landen waar het gerecht (onder een andere naam) bekend is. Het werd vroeger wel armenvoer genoemd omdat het veel goedkoper was dan bloem. Om die reden zijn er nog steeds Italianen die het niet eten, omdat het ze doet denken aan slechtere tijden. 

Polenta - vroeger en nu

De Romeinen aten het al. Toen werd het gemaakt van gemalen graan, bijvoorbeeld gerst of spelt. Er werden toen ook wel broden van gebakken. Toen via Zuid-Amerika maïs naar Europa kwam werd het daarvan gemaakt en dat is nog steeds zo. Traditioneel wordt het bereid in een speciale koperen pan (paioli) die boven houtskool werd warm gemaakt. Wist je dat de traditionele polentapannen in de oorlog ingeleverd moesten worden op last van Mussolini zodat ze omgesmolten konden worden en er munitie van gemaakt kon worden? 

foto: pixabay
Polenta - hoe bereid je het?

De lekkerste romige polenta krijg je door het au bain te koken. Zet daarvoor een pan met water in een andere pan met een laagje kokend water erin. Breng op die manier het water in de bovenste pan water aan de kook en voeg daaraan wat zout toe. Maak dan een draaikolk in het water en strooi hier de polenta in. Blijf dan continu in hetzelfde tempo en in dezelfde richting rustig roeren totdat het weer goed kookt. Laat het vervolgens anderhalf uur rustig pruttelen terwijl je regelmatig blijft roeren. Na bereiding moet je de polenta meteen serveren, als je het als warm bijgerecht serveert tenminste. Het is heerlijk bij bijvoorbeeld een runderstoof met een goed glas rode wijn erbij. 

Als je de polenta koud wilt eten kun je het laten afkoelen op een bakplaat. Spreid het goed uit, laat het afkoelen en dan kun je er blokjes of reepjes van snijden. Die blokjes of reepjes kun je ook weer even bakken in een koekenpan en serveren als hapje. Zelf maakte is al eens deze romige polenta met pistache gehaktballetjes.

hoofdgerechten rundvlees polenta
Romige polenta met pistachegehaktballetjes

Heb jij wel eens polenta gegeten? En hoe heb je het toen bereid?

De uitgelichte afbeelding is van fotograaf 20627/pixabay 
teksten zijn van ©outmijnkeuken

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.