Recept | Millefeuille met witte chocolademousse en frambozen

millefeuille met witte chocolademousse en frambozen
Millefeuille met witte chocolademousse en frambozen

Millefeuille is een Frans dessert van 3 lagen bladerdeeg. Bladerdeeg bestaat weer uit honderden laagjes deeg en boter en vandaar de naam millefeuille (duizendblad). Deze millefeuille heb ik gevuld met witte chocolademousse en verse frambozen en geserveerd met gehakte pistachenoten. Een gouden combinatie! In plaats van frambozen kun je trouwens ook aardbeien of bramen nemen, ook lekker! Gebruik bij voorkeur wel vers fruit want dat is mooi stevig en intenser van smaak. 

Millefeuille maken

Ik kan me best voorstellen dat je denkt: pfffff, wat een gedoe! Maar kijk dan even stap voor stap naar de omschrijving. Je doet het echt in overzichtelijke stapjes en ieder stapje op zich is helemaal niet zo moeilijk. De truc is voorbereiding! Begin op tijd met je mousse want die moet opstijven in de koelkast. Doe dat bijvoorbeeld alvast 's morgens, dan hoef je daar verder niet meer over na te denken. De bladerdeeg cirkels moeten even afkoelen dus ook dat kun je van tevoren al maken. Doe je het ver van tevoren bewaar de cirkels dan in een luchtdichte trommel zodat ze niet slof worden. Vlak voor het serveren hoef je dan de boel alleen nog samen te stellen. 

Ben je niet handig met een spuitzak? Oefen dan van tevoren even met de mousse. De gespoten mousse kun je zo weer teruglepelen in de spuitzak, dus je verspilt er niets mee.

Millefeuille met witte chocolademousse en frambozen

Heerlijk nagerecht met bladerdeeg, verse frambozen, gehakte pistachenoten en een heerlijke romige mousse van witte chocolade. Let op: houd rekening met opstijftijd van de mousse!

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Voorbereiding 6 hours 15 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 6 hours 35 minutes
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de millefeuille

  • 12 plakjes bladerdeeg
  • 4 el poedersuiker
  • 80 gram pistachenoten
  • 300 gram verse frambozen

Voor de witte chocolademousse

  • 200 gram witte chocolade
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 300 ml slagroom

Verder nodig

  • 1 grote spuitzak
  • 1 ronde uitsteker Ø 10 cm

Werkwijze

  1. Begin met de chocolademousse, want die moet zo'n 6 uur in de koelkast opstijven. Smelt de chocolade au bain marie (in een kom boven een pannetje kokend water) en laat het daarna iets afkoelen. 

  2. Doe wat citroensap op een keukenpapiertje en maak de binnenkant van een beslagkom hiermee goed vetvrij. Splits de eieren en doe het eiwit* in de vetvrije kom. Doe de helft van de suiker erbij en klop ze met een elektrische mixer goed stijf. 

  3. Doe de slagroom met de rest van de suiker in een andere kom en klop het lobbig. Spatel het eiwit door de room en spatel vervolgens de witte chocolade erdoor. Dek de kom af en laat de mousse in de koelkast zo'n zes uur opstijven.

  4. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de bladerdeegplakjes ontdooien en steek uit ieder plakje met een ronde uitsteker van ongeveer 10 cm doorsnee een rondje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de rondjes. Er passen waarschijnlijk zes plakjes op 1 bakplaat. Heb je genoeg bakplaten dan kun je twee platen tegelijk bakken. Heb je er niet genoeg, dan kun je het ook in twee keer doen. 

  5. Leg op de deegrondjes nog een stuk bakpapier en leg  hierop nog een bakplaat zodat de rondjes mooi plat blijven tijdens het bakken. Schuif de plaat zo'n 10 minuten in de oven. Bak je in twee keer, herhaal deze stap dan. 

  6. Verhoog de temperatuur van de oven naar 220°C en bestrooi de deegrondjes met de helft van de poedersuiker. Bak de rondjes in 5 minuten goudbruin en knapperig. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen. Strooi er de rest van de poedersuiker over. 

  7. Hak de pistachenoten grof en doe de mousse in een spuitzak. 

  8. Spuit op 4 gebaksschoteltjes een toefje chocolademousse en zet hiermee een bladerdeegplakje vast op het schoteltje. Spuit op ieder rondje een laagje mousse en zet er de verse frambozen op. Leg hierop weer een rondje bladerdeeg en spuit ook daarop weer een laag mousse. Zet hierop weer een bladerdeeg rondje en plaats hierop weer een laag frambozen. Spuit er nog wat mousse overheen en strooi de pistachenoten erover. 

Notities

*gooi de eigelen niet weg, maar maak er bijvoorbeeld mayonaise mee

millefeuille met witte chocolademousse en frambozen

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.