Vegetarisch Recept | Aubergine moussaka met yoghurt

Aubergine Moussaka
Aubergine Moussaka

Moussaka is het Arabische woord voor 'fris' las ik en wordt in warme landen dan ook vaak koud gegeten. Vaak wordt er lamsgehakt of half-om-half gehakt voor gebruikt. Dit is een vegetarische variatie waarin aubergine, aardappel en tomaten de hoofdmoot vormen. De afdekkende bovenlaag is gemaakt van yoghurt met Parmezaanse kaas en ei, zodat het geheel een niet al te zware maaltijd is. Lekker als je nog wilt sporten of als je een beetje op de calorietjes let. In dat laatste geval zou ik ook alleen Parmezaan bovenop de schotel strooien en het in de yoghurtsaus weglaten. Scheelt toch weer een beetje en je boet weinig aan smaak in. 

Aubergine Moussaka

Aubergine Moussaka

Ik heb de plakken aubergine en aardappel voorgeroosterd in de oven. Eén van mijn huisgenoten houdt niet zo van aubergine, maar op deze manier viel het toch in goede aarde. Die typische vlezige bite gaat er dan namelijk een beetje af. Enjoy!

Aubergine Moussaka

Moussaka met lagen aubergine, tomaat, aardappel en yoghurt

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 1 hour 10 minutes
Totale tijd 1 hour 40 minutes
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de lagen

  • 600 gram aardappelen geschild en in blokjes gesneden
  • 2 aubergines in plakken van een halve centimeter
  • 3 el olijfolie

Voor de tomatensaus

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 blikken tomatenblokjes à 400 gram per stuk
  • 2 el tomatenpuree
  • 100 gram feta
  • 1 blokje groentebouillon
  • handje verse basilicum
  • zout en peper

voor de yoghurtlaag

  • 2 eieren los geklutst
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • beetje nootmuskaat
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt

Verder nodig

  • 1 flinke ovenschaal ong. 2 liter

Werkwijze

  1. Verwarm je oven alvast voor, lekker heet op 220°C. Kook de aardappelblokje even een minuut of 5 voor, zodat ze niet meer zo knetterhard zijn. Giet ze vervolgens af en stoom ze droog.

  2. Neem een ruime braadslee of twee kleinere platen en bekleed die met wat bakpapier. Doe de aubergine plakken en de aardappelblokjes erin en besprenkel met wat olijfolie. Hussel even goed door zodat de olie alle groente raakt. Schuif dit zo'n 20 minuten in de oven. Haal de platen uit de oven en zet de oven terug naar 180°C. 

Voor de tomatensaus

  1. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui, de knoflook en de oregano een paar minuutjes. Voeg dan de blikken tomaten en de tomatenpuree toe en kruimel de feta en het groentebouillon blokje erover. Roer goed door, breng aan de kook en laat rustig even 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper, haal de pan van het vuur en roer de basilicum blaadjes erdoor.

  2. Vet je ovenschaal in met boter en vul de bodem met een derde deel van de aubergines en aardappelen. Schep hierover de helft van de tomatensaus en dan weer een derde deel van de aubergines en aardappelen. Schep hierop de andere helft van de tomatensaus en eindig met het laatste deel aubergines en aardappelen. 

Voor de yoghurtlaag

  1. Roer de yoghurt met de eieren, de helft van de Parmezaan en de nootmuskaat tot een egale saus. Giet dit over de schotel en bestrooi met de rest van de Parmezaan

  2. Schuif de schaal 45 minuten in de oven.

Aubergine Moussaka

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.