Tarte tatin van witlof en geitenkaas
Een tarte tatin is een omgekeerde taart die traditioneel met appels en een laagje gekarameliseerde suiker wordt gemaakt. Je bouwt de taart omgekeerd op in een taartvorm (dus met de bodem bovenop) en na het bakken draai je de vorm om en schud je de taart eruit. Tarte tatin werd aan het einde van de negentiende eeuw per ongeluk bedacht door de zusjes Tatin, die een hotel runden in Frankrijk. Vandaar de naam.
Deze tarte tatin is niet gemaakt met appel, maar met witlof en geitenkaas en daarmee is het een heel lekker bijgerecht om te eten met een lekker stukje vlees. Hij doet het trouwens ook goed bij een feestelijk diner (zoals het Kerstdiner) of bij een buffet, want je kunt hem koud en warm eten. Het recept vind je hieronder. Enjoy!
Tarte tatin met witlof en geitenkaas
Een heerlijke combi van zoet en hartig
Ingrediënten
- 5 strokjes witlof
- 1 tl kardemom
- 10 gram suiker
- 50 gram boter
- 1 rol vers bladerdeeg (of diepvries)
- 100 gram geitenkaas
Werkwijze
Verwarm je oven alvast voor op 220°C. Haal de buitenste lelijke bladeren van de witlof (indien nodig) en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder de bittere kern als je hier niet van houdt.
Smelt in een pannetje de boter met de suiker en de kardemom en giet de helft ervan in een taartvorm. Zorg dat de hele vorm ingevet wordt door het mengsel. Leg dan de witlofstronken met de bolle kant naar beneden in de taartvorm en giet de rest van het mengsel erover. Heb je een stukje witlof gemist met de boter, kwast het dan nog even in.
Bestrooi het met peper en zout en verkruimel de geitenkaas erover. Leg vervolgens het bladerdeeg er overheen, snijd het overtollige deeg weg en stop het in rond de groente. Schuif de vorm in de oven en bak zo'n 35 minuten.
Laat de tarte tatin uit de oven nog een paar minuten staan alvorens je hem omkeert. Dit laatste gaat het makkelijkst als je er een bord oplegt en hem dan in één keer omkeert. Serveer hierna direct, want de bodem is nu lekker knapperig.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
Dit recept komt uit 'De Keukengeheimen van Sientje en Arlette'
en is met toestemming van de uitgever geplaatst.
©outmijnkeuken.nl