Meet the Foodblogger | Cora van Cultfood

MTF Cora van cultfood
Meet the Foodblogger - Cultfood.blog

In de rubriek 'Meet the Foodblogger' stel ik collega foodbloggers aan je voor. Want je had het vast al geraden: ik ben bij lange na niet de enige eetschrijver. Er staat zoveel leuks en lekkers online en ik vind het heel erg leuk om de mensen achter de teksten en foto's eens aan je voor te stellen. Ik doe dit aan de hand van een vragenlijst die ik de bloggers heb voorgelegd. Vandaag : Cora van Cultfood.blog

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je naast het bloggen?

Ik ben ondernemend, nieuwsgierig en graag lekker bezig. Ik zit niet graag stil, tenzij ik informatie zoek voor mijn hobby’s als reizen, tuinieren en koken. Wij reizen redelijk veel en hiken liefst langs ruige kusten of in de bergen. Ik word ook enthousiast van mooie films en bezoek graag filmfestivals of exposities van regisseurs of fotografen. Daarnaast heb ik belangstelling voor beeldende kunst en architectuur. Buiten deze thema’s volg ik dan nog de politiek en ben ik echt dol op dieren.

Mijn reizen kun je heel breed zien, zowel in als buiten Nederland. Wij bezoeken evengoed steden, maar ook via een wandeling door bijzondere wijken of langs havens en waterfronten. In Nederland zwerf ik graag door begroeide duin- of vengebieden en door cultuurlandschappen zoals bij kleine buitens.

Mijn hobby’s en maatschappelijke interesses raken aan heel veel onderwerpen. Op foodgebied lees ik over initiatieven die verspilling willen tegengaan, over mislukte oogsten of over problemen in de visserij, maar ook interviews met producenten vind ik wetenswaardig.

Hoe heet je blog en waarom ben je met bloggen begonnen?

Mijn blog heet cultfood.blog. Die naam heb ik gekozen omdat ik mijn recepten graag verbind met informatie over de regio waar het gerecht vandaan komt, waar gebruikte producten vandaan komen, wat bijzonder is aan het product of ik verwijs naar video’s, films en boeken die er betrekking op hebben.

Ik wilde een tijdrovende hobby meer vorm geven en iets heel nieuws ondernemen waar ik plezier in heb, waar een bepaalde uitdaging in zit, dat wel wat discipline kent maar mij toch ook heel vrij laat in mijn tijdbesteding. Naast bekende wegen kun je als foodblogger ook nieuwe wegen inslaan. Niet alleen door nieuwe recepten of producten uit te proberen maar ook door je te oriënteren op andere keukens of eetwijzen of door producenten te bezoeken. Dat past ook heel goed binnen ons reizen: welke ‘lekkernij’ brengt deze regio voort? Zijn er veel ambachtelijke producenten en welke?

Daarnaast wil ik graag inspireren voor een avondje gezellig genieten of een middag pret in de keuken. Zo werk ik zelf van tevoren niet alles helemaal uit, wat leidt tot spontaniteit in het recept. Een plotselinge inval krijgt een kans. Ingrediënten precies afwegen schiet er regelmatig bij in. Op mijn reizen snuffel ik naar regionale kookboeken ter inspiratie.

Wat vind je leuk aan bloggen en wat vind je minder leuk?

Mijn ervaring is nog maar heel kort, nu twee jaar. Het leukst vind ik de ontdekkingen, zeker door mijzelf maar ook via kookboeken. Dat je jezelf kunt verrassen of constateert dat je goed hebt ingeschat dat een recept bijzonder is. En die kennis of ervaring deelt met andere lekkerbekken. Maar ook dat een bezoek aan een producent zomaar heel spontaan ontzettend leuk en informatief kan worden. 

Als minder leuk ervaar ik de tijdsdruk om na een uitgebreidere kooksessie bij voldoende licht ook nog een mooie foto te maken. Ik vind het dus heerlijk als een gerecht beter wordt na een nachtje in de koelkast. 

Waar blog je het liefst over?

Voor mij zijn dat de recepten, producten en regio informatie. Smakelijke ambachtelijke producten opsporen en testen vind ik echt leuk. Ik heb weinig ervaring in reviews, maar ervaar die bezoeken aan restaurants als niet geheel vrijblijvend. Een goede review geeft eerlijke feedback en je hebt er ontzettend veel kennis voor nodig. Ik las de reviews van Joël Broekaert in NRC heel graag. 

Wat is je favoriete keuken?

Mijn favoriet is de Mediterrane keuken: Frans, Grieks, Italiaans en Spaans. Daar kan ik ook niet tussen kiezen, want ze hebben alle heel bijzondere en lekkere gerechten en hapjes. En al die keukens zijn ook heel breed en gevarieerd. In eten zoek ik echt afwisseling: per seizoen, groente, peulvrucht, pasta, rijst, vis of            vlees. En dan ook nog eens graag afwisselend bereid en in andere combinaties.

Wat vind je het allerleukste om klaar te maken?

Hhmm, een heel lastige vraag. Maar echt heel leuk om te maken zijn dan toch - wat ik noem - de knutselgerechten, die je laag voor laag opbouwt. Dat je dus naast de smaken ook zoekt naar een bijzondere presentatievorm. Dan denk ik aan de zuurkool in het jasje van zalm met kaki en stoofpeertjes, het pureetaartje met kabeljauw, preicreme en bleekselderij of het linzentaartje met bosbiet en geraspte kaas.

Wat vind je zelf het aller lekkerste en zijn er ook dingen die je absoluut niet lust?

Groenten en kazen en dat zie je echt terug op mijn blog. Maar het allerlekkerste gerecht? Ik heb mezelf destijds wel verrast in de Oosterse sperziebonensalade met gamba’s en een risotto timbaaltje. Maar dat is wel weer een van de meer bewerkelijke recepten. Apart, erg lekker en eenvoudig te maken is mijn wortellasagne. Wat ik echt niet lust? Weeïge en boterige smaken, gepocheerde vis of eieren en veel wild.  

Wat zou je graag nóg beter willen leren bereiden?

Broden! Ik houd heel erg van gevulde broden die je niet belegt. Ik doe het te weinig en soms wil het deeg dan maar moeilijk rijzen. Ik heb op dat gebied al wel bijgeleerd zoals het feit dat zuren en gist niet goed zijn te combineren. Maar in hartige broden kan ik mijzelf nog wel verbeteren.

Wat zou je graag beter/anders doen op je blog als je er de mogelijkheden (tijd/geld) voor had en waar ben je heel tevreden over?

Mijn blog uitbreiden met enkele fraaie downloads, die leuk zijn voor volgers of bezoekers. Ik tag mijn berichten op de belangrijkste ingrediënten voor de zoekfunctie, maar een overzichtelijke structuur per hoofdingrediënt zou ik mooi vinden. Dat biedt veel gemak en laat de variatie in bereidingswijzen zien.

Wat is je favoriete hulpmiddel in de keuken en wat is je grootste keuken miskoop?

Omdat ik veel met laagjes werk is mijn elektrische snijmachine echt onmisbaar geworden. Maar zonder blender zou het keukenleven ook heel anders zijn: kaascremes, pesto’s, soepen noem maar op. Een echte miskoop heb ik niet, want ik ga nooit over één nacht ijs.

Wie is je grote foodheld en waarom (dead or alive)?

Er zijn meerdere grote foodhelden voor mij, ik heb niet één favoriet. Als ze afwisselend de sterren van de hemel koken met beetgare groenten, vis, kazen of broden lees ik hun recepten of bereidingswijze. Wat mogelijk leuk is om te weten is dat ik  ben gestart met de 10-delige receptenencyclopedie van Wina Born toen ik op mijzelf ging wonen.

En wat zou je dan voor hem of haar koken en waarom?

Een mooi opgebouwde laagjes quiche of croustade met vis en schaaldieren of met groenten en kazen. Die vind ik gewoon erg feestelijk, je kunt ze goed van tevoren maken zonder stress en het aantal variaties is zo groot. 

Welk recept op je blog zegt het meeste over wie jij bent en waarom?

Misschien de terrine, want dat was echt een super geduld werkje. Maar verfijnd van smaak, feestelijk en lekker.

Waarom moeten mijn lezers echt eens op jouw blog komen kijken?

Mijn blog bestaat uit een aantal feestelijke gerechten, die niet alledaags zijn en die je ook niet heel vaak op het internet voorbij ziet komen. Dat is mijn norm voor publiceren. Zoals ik eerder zei: voor een bijzondere maaltijd in het weekend of op een vrije dag en met pret in de keuken.


Dank je wel voor je medewerking aan Meet the Foodblogger, Cora!

Cultfood is ook te volgen via Facebook en Instagram.

Benieuwd naar eerder verschenen artikelen in de rubriek Meet the Foodblogger? Via deze indexpagina vind je ze allemaal terug. Ben je foodblogger en wil je graag een keertje meedoen? Stuur me een e-mail: esther@outmijnkeuken.nl.

Teksten zijn van Esther Out en Cora van Cultfood.blog
De foto's zijn van Cora en zijn met toestemming geplaatst.
©Out mijn Keuken

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.