Meet the Foodblogger | De Man die Koken kan: Walter

Meet the Foodblogger - De Man die Koken kan

In de rubriek 'Meet the Foodblogger' stel ik collega foodbloggers aan je voor. Want je had het vast al geraden: ik ben bij lange na niet de enige eetschrijver. Er staat zoveel leuks en lekkers online en ik vind het heel erg leuk om de mensen achter de teksten en foto's eens aan je voor te stellen. Ik doe dit aan de hand van een vragenlijst die ik de bloggers heb voorgelegd. Vandaag : Walter Luitwieler van De man die Koken kan. Walter blogt over eten en koken en schreef een eigen kookboek.

Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je naast het bloggen?

Mijn naam is Walter Luitwieler, ben 36 jaar en ik ben naast gepassioneerd foodblogger en kookboekenschrijver werkzaam in milieubeleid met als speerpunt energiebesparing bij bedrijven.

Hoe heet je blog en waarom ben je met bloggen begonnen?

Mijn blog heet: De man die koken kan. Als knipoog naar het feit dat mannen niet zouden kunnen koken. Ik ben begonnen met het schrijven nadat vrienden en familie om recepten begonnen te vragen en ik het wel een leuk idee vond om een soort online receptenboek te maken. Dit werd naast een receptenboek toch ook wel een soort dagboek om mijn leven als man thuis achter het fornuis een plek te geven. Van het één kwam het ander en sindsdien is het mijn online dag-en receptenboek dus.

Foto 1: Triple Meat Spaghetti uit de oven

Wat vind je leuk aan bloggen en wat vind je minder leuk? 

Als ik lekker in mijn element ben vloeien de woorden soms zo uit mijn digitale pen en kan ik zo een heel verhaal ophangen. En ik vind het heerlijk tevreden gezichten te zien aan tafel  als ik een nieuw recept heb gemaakt.  Dat  lezers daarna iets proberen en daarmee ook  positieve reacties geven kan me soms intens gelukkig maken. Uiteindelijk doe ik het daarvoor. Anderen aan het koken krijgen.

Minder leuk is soms het gevoel van moeten hebben en de hardheid van mensen op internet. Ook ik voel soms wel de druk om recepten te blijven ontwikkelen en te moeten plaatsen om lezers niet teleur te stellen. Daarmee geeft het moeten bloggen soms wel druk. Om telkens weer nieuwe dingen te bedenken en content te blijven plaatsen. Wat ik met hardheid bedoel is dat ook hobbybloggers veel werk en tijd besteden aan hun hobby. En dat mensen soms wel eens lijken te vergeten dat al die tijd en werk veel gratis content oplevert voor lezers. Aan de andere kant merk je dat bloggers soms genadeloos worden afgerekend als ze een keer een commerciële opdracht aannemen of advertenties plaatsen op hun site. Terwijl magazines ook vol staan met advertenties  en kookprogramma’s ook vaak product placement bevatten. Terwijl mensen daar vaak sneller begrip voor hebben.  De hardheid waarmee mensen soms reageren vind ik echt onbeschoft. Je kan soms iets niet leuk vinden maar soms lijken we op internet wel eens alle fatsoen te lijken vergeten.

Waar blog je het liefst over?

Recepten en kookboekrecensies zijn mijn hoofdmoot. De bijbehorende verhalen zijn vaak een lekker excuus om van mij af te schrijven. Ik schrijf vaak met een knipoog en kan enorm genieten van woordgrappen die me soms opeens te binnen schieten. Af en toe doe ik een locatiebezoek en dat zijn wel de krenten in de pap. Schrijvers horen praten, zien koken en proeven uit hun boeken of een restaurant mogen testen. Heerlijk is dat.

Wat is je favoriete keuken?

Ik heb geen specifieke favoriete keuken. Ik houd vooral van keukens waarbij  gezellig samen eten met vrienden en familie voorop staat.  Dat vind je wel veel terug in de Spaanse of Italiaanse keuken.  Een volle tafel met gerechtjes, goed gezelschap en ik heb niet veel meer nodig.

Foto 2: In bier gemarineerde en gekruide kip op piadina

Wat vind je het allerleukste om klaar te maken?

Ik vind het vooral leuk mezelf uit te blijven dagen in de keuken. Ik ben geen patissier of BBQ-expert maar kan bijvoorbeeld enorm genieten van het klaarmaken van een mooie taart met diverse laagjes of een mooi stuk vlees dat bijvoorbeeld na het bakken een mooi e glazuurlaag heeft gekregen. Het moment dat je dan een taart aansnijdt of een eerste hap neemt en het gerecht gelukt blijkt te zijn geeft wel echt een kick.

Wat vind je zelf het aller lekkerste en zijn er ook dingen die je absoluut niet lust?

Ik ben gek op zelfgemaakte pizza, spareribs en bijvoorbeeld een nachoschotel. Maar ik sta ook redelijk bekend om mijn vele recepten met chocolade. Dat is in mijn lekkernijen  toch wel een vast element dat terugkomt.  Er zijn zeker zaken die ik niet lust al proef ik wel alles. Ik ben geen fan van vis waarbij ik rekening moet houden met graatjes. Dan ben ik daar elke hap mee bezig of ik niet een graatje proef. Dus houd ik het al snel bij filets. En boerenkool is toch helaas een gerecht dat nooit mijn favoriet zal worden.

Wat zou je graag nóg beter willen leren bereiden? 

Hoewel ik dus een probleem met graatjes heb, of graatjes met mij, heb ik gemerkt dat de wijze van bereiding van vis alles is. Omdat ik regelmatig vis eten wel belangrijk vind ben ik wel steeds op zoek naar manieren dit smakelijk op tafel te krijgen.  Visgerechten en zeevruchten is dus wel iets waar ik nog steeds meer over wil leren. Ook het bereiden van wild vind ik een toffe uitdaging.

Wat zou je graag beter/anders doen op je blog als je er de mogelijkheden voor had en waar ben je heel tevreden over? 

Ik zou graag een keer mijn blog wat professioneler willen maken. Verbeteringen doorvoeren of bijvoorbeeld een eigen app maken. Ook wil ik binnenkort een nieuwe camera kopen voor wat meer gebruiksgemak voor het fotograferen. En ik zou graag wat meer bordjes, planken en achtergronden willen hebben voor de foto’s. Het ontbreekt me daarin gewoonweg aan tijd om van alles te vergaren. Ook heb ik nog enkele hele lelijke foto’s op mijn blog van eerste recepten. Toen ik nog echt niets wist van foodfotografie. De recepten zijn goed maar de foto’s zien er niet uit en verdienen eigenlijk een nieuwe foto.

Ik ben overigens wel erg tevreden over de foto’s en wijze van opschrijven van recepten over ongeveer de laatste 2 jaar. Ik denk dat ik met de beperkte middelen wel echt ben gegroeid in de kwaliteit en het werk dat ik maak van de foto’s. Zeker als je bedenkt dat er vaak een ongeduldige bende van drie (mijn kinderen) op het eten wacht en ik tussen alle bedrijven door gewoonweg een gerecht moet opmaken en fotograferen. Daarnaast denk ik dat mijn recepten goed zijn te volgen en het mensen echt kan helpen in de keuken.

Foto 3: Blondies met oreo

Wat is je favoriete hulpmiddel in de keuken en wat is je grootste keuken miskoop?

Mijn keukenmachine is een apparaat wat ik echt heel vaak gebruik. Gewoonweg door de vele mogelijkheden. Hakken, snijden, mengen. Heerlijk zo’n hulp. Ook onze quooker biedt enorm veel gebruiksgemak. Direct kokend water. Het is gek hoe snel je daaraan went. Mijn grootste miskoop? Ik denk misschien mijn vleeshamer. Ik heb nog geen enkele gelegenheid gebruik gemaakt van het ding.

Wie is je grote foodheld en waarom (dead or alive)?

Jamie Oliver is de man die mij aan het koken kreeg. Hij triggerde mij om zelf eens vers te gaan koken en sindsdien doe ik niet anders. Zijn tomeloze energie en zijn strijd tegen gezonder en bewuster eten werken voor mij nog steeds aanstekelijk. Ik probeer dat door te geven. Dat vers koken echt belangrijk is. Het zorgt ervoor dat je ziet wat er in je maaltijd gaat. Natuurlijk mag en moet je zelfs soms schaamteloos genieten van eten maar zijn boodschap is dat wel bewust te doen en zeker niet elke dag. Hij heeft een punt met zijn opmerking: Taart liegt niet. Je weet dat het boordevol suiker zit en dat is prima. Maar het probleem is dat veel andere vooral kant en klare producten wel liegen. Dat er wordt gedaan of het gezond is maar boordevol verborgen suikers en toevoegingen zit. Hij probeert je juist voor die “liegende” producten aan het denken te krijgen.  Dat blijf ik mooi vinden en hoe meer mensen nadenken over hoe en wat ze eten, hoe meer we het steeds groter wordende probleem van (kinder)obesitas aan kunnen pakken.

En wat zou je dan voor hem of haar koken en waarom? 

Ik denk dat ik zou gaan voor een recept dat puur draait om comfortfood. Mijn triple meat spaghetti uit de oven bijvoorbeeld (zie  foto 1). Of mijn in bier gemarineerde kip (zie foto 2). En dan zitten, eten en praten tot de zon komt.

Welk recept op je blog zegt het meeste over wie jij bent en waarom? 

Haha ik zou bijna zeggen brownies (zie foto 3). Omdat ik soms wat hard van buiten lijk maar zacht van binnen ben haha. Ik zou het niet weten. Ik ben wel echt iemand die houdt van mensen om zich heen en samen eten. Een zomermiddag, grasveld waar de kinderen lekker kunnen spelen, bbq erbij, leuke mensen en koud bier. Dat is wel mijn ultieme eetgevoel.

Waarom moeten mijn lezers echt eens op jouw blog komen kijken?

Onder alle vrouwelijke foodbloggers is het misschien leuk ook eens in mijn keuken te kijken. Wellicht verras ik je als lezer nog. Daarnaast kan je veel zeggen over mijn leven maar niet dat het saai is met drie kinderen en mijn heldin. Op mijn site vind je recepten die verantwoord zijn maar ook zijn om schaamteloos van te genieten en boordevol chocolade en echte boter zitten. Omdat als je geniet, je het dan met volle overtuiging moet doen. Ik leef qua eten graag in balans en zo plaats ik mijn recepten ook. Gebalanceerd en soms totaal niet. En ik ben er van overtuigd dat als ik kon leren koken jij het ook kan. Kookon! En ik zie je graag eens op mijn site.


Dank je wel voor je medewerking aan Meet the Foodblogger, Walter!

De Man die Koken kan is ook te volgen via Facebook , Twitter en Instagram.

Benieuwd naar eerder verschenen artikelen in de rubriek Meet the Foodblogger? Via deze indexpagina vind je ze allemaal terug. Ben je foodblogger en wil je graag een keertje meedoen? Stuur me een e-mail: esther@outmijnkeuken.nl.

Teksten zijn van Esther Out en Walter Luitwieler van De man die Koken kan.
De foto van Walter is gemaakt door fotograaf Jordi Huisman
De overige foto's zijn van Walter en zijn met toestemming geplaatst.
©Out mijn Keuken

Dit vind je vast ook leuk

3 comments

  1. Kende Walter nog niet (hoe is het mogelijk!), maar ben nu gaan volgen. Grappig overigens, de meeste foodbloggers zijn toch wel vrouw, denk ik. En inderdaad heerst nog altijd het idee dat mannen niet (veel) kunnen koken. Wat ik dan toch weer bizar vind, de meeste chefkoks zijn… man. Daar is dan iedereen weer verbaasd als een vrouw de scepter in de keuken zwaait. Leuke bijdrage!
    Nicole – Cookies & CarrotSticks onlangs geplaatst…Review: de DodowMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.