Geroosterde bloemkool met pasta en kaas uit de oven (vegetarisch)

Geroosterde bloemkool
Geroosterde bloemkool met pasta en kaassaus uit de oven

Dat vegetarisch eten echt niet saai hoeft te zijn weten we allang! Vandaag heb ik een vegetarisch gerecht dat enige voorbereiding vraagt, maar dan gooi je gewoon alles in één bakblik om het af te bakken. Het is vanwege de kaassaus een vrij zwaar gerecht, dus het is lekker om er een frisse salade bij te eten. 

Het recept heb ik hieronder uitgeschreven, enjoy!




geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool met pasta en kaas uit de oven

Gang Hoofdgerecht
Totale tijd 1 hour
Porties 4 personen
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 2 el olijfolie
  • 6 sjalotjes gesnipperd
  • 1 el suiker
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 2 el witte wijn
  • 350 gram grote pastasoort bijv. grote fusilli of pastaschelpen
  • 20 gram boter
  • 2 el bloem
  • 600 ml melk
  • 100 gram cheddar geraspt
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • iets extra Parmezaanse kaas om te bestrooien
  • 50 gram Gruyère geraspt
  • 1 el citroensap

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de bloemkoolroosjes in een bakblik en besprenkel het met een eetlepel olijfolie. Rooster de bloemkool zo'n half uur tot veertig minuten totdat het lekker nootachtig ruikt en goudbruin is. Draai de oven terug naar 180°C.

  2. Verhit intussen de andere eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde sjalotjes met de suiker en de tijm. Laat het een kwartiertje pruttelen en voeg dan de wijn toe en laat dit inkoken totdat het vocht verdampt is. 

  3. Kook intussen de pasta net gaar in ruim water met zout, giet af en zet apart tot gebruik. 

  4. Maak dan de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een pan op halfhoog vuur, voeg de bloem toe en roer een minuut of twee. Als de roux een geheel vormt en een beetje begint te bubbelen voeg je beetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft roeren met een garde. 

  5. Als alle melk is toegevoegd heb je een gladde saus, laat de saus tien minuten rustig koken totdat het is ingedikt en breng het vervolgens op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg dan de kaas toe en roer tot het allemaal is gesmolten en het een dikke saus vormt. Doe er dan nog een klein beetje citroensap door en roer het goed. 

  6. Doe de pasta en de sjalotjes bij de bloemkool in het bakblik en hussel goed door elkaar. Giet de kaassaus er over en bestrooi met de extra Parmezaanse kaas. Schuif het in de oven en bak zo'n 20 minuten. 

  7. Haal het bakblik uit de oven en laat het even staan zodat de kaassaus iets kan indikken. Serveer met een lekkere frisse salade.

geroosterde bloemkool

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.