Boekbespreking | River Cafe 30

River Café - Simpel, modern, Italiaans kookboek

The River Café is een restaurant in London dat over de hele wereld bekend is. Niet in de laatste plaats omdat het de plek is waar Jamie Oliver een 'grote jongen' werd. Het restaurant werd gerund door Ruth Rogers en Rose Gray. In 2010 overleed Rose Gray en sindsdien wordt het restaurant gerund door alleen Ruth Rogers. 

Dertig jaar geleden verscheen Het River Café Kookboek. In eerste instantie bedoeld als handleiding voor de eigen chefs maar het boek deed het ook op de markt heel erg goed en werd een gewild naslagwerk over de Italiaanse keuken zoals die in Het River Café werd geserveerd.

Kort geleden verscheen River Café 30. In dit boek zijn recepten uit het oorspronkelijke boek verfijnd en gemoderniseerd. Verder zijn er dertig nieuwe recepten toegevoegd aan het boek. Over de inhoud kan ik heel erg kort zijn: fantastisch! Liefhebbers van eerlijk, eenvoudig en lekker Italiaans eten komen met dit boek voor 100% aan hun trekken. Hierover verderop in dit artikel meer. 

Eerst even over de vormgeving en dan met name het kleurgebruik. Het heeft een reden, want het kleurgebruik is geïnspireerd op de inrichting en het felle kleurgebruik in het restaurant, maar dat wil niet zeggen dat ik het mooi vind. Weet je nog de kleuren van het album 'Skunk' van Doe Maar? Nou, dat dus! En een beetje too much naar mijn smaak. Zonnebril op dus als je dit boek gaat doorbladeren. 

Over de inhoud niets dan hulde. Je leest hoe het restaurant zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld en er staan prachtige foto's in. De recepten zijn verdeeld in vijf hoofdstukken voor de vijf Italiaanse gangen: Antipasti, Primi, Secondi, Contorni en Dolci. 

De recepten

Heerlijk en eerlijk Italiaans zoals ricotta al forno (ricotta uit de oven), krab met een rauwe artisjoksalade en rode en gele paprika met ansjovis en kappertjes bij de antapasti. Bij de primi vind je gerechten als spaghetti met citroen, risotto met amarone di Valpolicella en pompoenrisotto. In het hoofdstuk over secondi staan vlees en visgerechten. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde zeebaarsfilet, gestoofde ossenhaas en geroosterde duif gevuld met cotechino. Daarbij maak je contorni als bietjes met kappertjes en tijm, cannellini of langzaam gegaarde tomaten met tijm. En dan voor velen het favoriete hoofdstuk: dolci. Hier een peren-amandeltaart, vanille-ijs, chocolade-whisky-ijs en gegrilde witte perziken met Amaretto. Alles klinkt even goed en ik kan niet wachten om met dit boek de keuken in te duiken. 

River Café 30 is verkrijgbaar bij Bol.com voor €29,99 en is wat mij betreft iedere cent meer dan waard. Houd je van Italiaans eten, dan is dit er eentje voor op je verlanglijstje. 

(Dit boek is mij voor het schrijven van deze recensie ter beschikking gesteld door uitgeverij Kosmos)

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.