Polenta met tomatensaus, mozzarella en paprika,
Polenta werd oorspronkelijk gegeten door arme mensen, maar nu staat het zelfs in sterrenrestaurants op het menu. Het is een Noord-Italiaans gerecht dat tegenwoordig wordt gemaakt van griesmeel van mais. Polenta kun je warm en koud eten. Als je het laat afkoelen kun je het in stukken snijden en zo eten of nog even bakken. Voor dit gerecht heb ik warme polenta gebruikt die - doordat er boter doorheen is geroerd - de substantie van een dikke pap heeft. Hieronder heb ik uitgeschreven hoe ik dit gerecht heb gemaakt. Enjoy!
Polenta met tomatensaus, mozzarella, pancetta en paprika
Ingrediënten
- 400 gram polenta
- 1,5 liter bouillon (zie voor exacte hoeveelheid de verpakking)
- 80 gram roomboter
- zout en peper
- nootmuskaat
Voor de saus
- 100 gram pancetta
- 500 gram gezeefde tomaten
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 1 tl tijmblaadjes
- 1 bosje verse basilicum
- peper
- 1 tl suiker
- 3 el olijfolie
- 250 gram mozzarella kleine bolletjes
- 2 geroosterde gele paprika's in reepjes gesneden
Werkwijze
Breng de bouillon aan de kook. Fruit intussen de sjalotjes en knoflook in de olijfolie. Als het zacht is scheur je de pancetta in stukjes en bak je ze mee. Na een minuut of 5 voeg je de tomaten, tijm, wat basilicumblaadjes, zout, peper en suiker toe. Roer en laat de saus zo'n 20 minuten rustig pruttelen.
Strooi intussen de polenta al roerend in de kokende bouillon en laat het zolang koken als op de verpakking staat (meestal 10 of 20 minuten). De polenta wordt een soort dikke pap die je zacht en hard kunt eten. Voor dit gerecht is zachte polenta het lekkerst en dus roer je er na de kooktijd de boter door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Stort de polenta in een grote schaal en schep de tomatensaus erover. Garneer met de bolletjes mozzarella, de reepjes paprika en wat blaadjes verse basilicum.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl