Omrekenen van maten en gewichten

Als je regelmatig gebruikmaakt van Amerikaanse recepten, dan is het altijd even lastig omrekenen naar ons metrisch stelsel. Zeker bij bakken is het belangrijk dat je vrij precies afweegt om het gewenste resultaat te behalen. Het lastige van bijvoorbeeld cups is dat een cup bloem niet hetzelfde weegt als een cup suiker … dus! Er zijn hele handige maatlepels te krijgen en als je vaak met Amerikaanse maten werkt, is de aanschaf best de moeite waard. Een leuk kookcadeautje voor op je verlanglijstje!

Hieronder vind je een overzicht met veel voorkomende producten en hoeveel je er dan in ons metrisch stelsel van nodig hebt.

Van cups  & spoons naar milliliters

Cups Milliliters   Spoons Milliliters
1 cup 250 milliliter 1 tablespoon 15 milliliter
½ cup 125 milliliter 1 teaspoon 5 milliliter
1/3 cup 80 milliliter 1/2 teaspoon 2,5 milliliter
¼ cup 60 milliliter 1/4 teaspoon 1,2 milliliter

 

Van cups & spoons naar grammen

1 cup ¾ cup cup ½ cup cup ¼ cup 1 tbsp
Bloem & Meel 130 gr 96 gr 86 gr 65 gr 43 gr 32 gr 8    gr
Suiker 200 gr 150 gr 130 gr 100 gr 65 gr 50 gr 12,5 gr
Bruine suiker 180 gr 135 gr 120 gr 90 gr 60 gr 45 gr 11,5 gr
Maïzena 120 gr 90 gr 80 gr 60 gr 40 gr 30 gr 15 gr
Rijst 190 gr 140 gr 125 gr 95 gr 65 gr 48 gr 12 gr
Macaroni 140 gr 100 gr 90 gr 70 gr 45 gr 35 gr 9    gr
Couscous 180 gr 135 gr 120 gr 90 gr 60 gr 45 gr 11 gr
Havermout 90 gr 65 gr 60 gr 45 gr 30 gr 22 gr 6    gr
Boter 240 gr 180 gr 160 gr 120 gr 80 gr 60 gr 15 gr
Gehakt fruit 150 gr 110 gr 100 gr 75 gr 50 gr 40 gr 10 gr
Noten gehakt 150 gr 110 gr 100 gr 75 gr 50 gr 40 gr 10 gr
Noten gemalen 120 gr 90 gr 80 gr 60 gr 40 gr 30 gr 7,5 gr
Panko 150 gr 110 gr 100 gr 75 gr 50 gr 40 gr 20 gr
Parmezaan 90 gr 65 gr 60 gr 45 gr 30 gr 22 gr 11 gr
Honing 340 gr 255 gr 227 gr 170 gr 113 gr 22 gr 21 gr
Cacao 100 gr 75 gr 66 gr 50 gr 33 gr 25 gr 6 gr
Chocolade druppels 160 gr 120 gr 106 gr 80 gr 53 gr 40 gr 10 gr