Print
Jam koeken recept

Jam Koeken


Gang Bakken
Voorbereiding 1 uur 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 12 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel of amandelen en zelf fijn malen
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 3 el aardbeienjam

Werkwijze

  1. Kneed een soepel deeg van de amandelmeel, bloem, boter en basterdsuiker. Het deeg is goed als je er een mooie samenhangende bol van kunt maken. Deel het vervolgens in twee stukken en verpak beide ballen in een stukje huishoudfolie. Laat het een uurtje rusten in de koelkast. Hierdoor stijft de boter in het deeg weer wat op en kun je het beter verwerken.

  2. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol één van de deegballen uit tot een dikte van ongeveer 2,5 mm. Steek met een cirkelvormige uitsteker rondjes van zo'n 8 cm Ø uit de deeglap en leg die op de bakplaten. Kneed de restjes weer tot een bal en rol opnieuw uit. Je kunt zo'n 10 à 12 cirkels uit het deeg krijgen.

  3. Rol vervolgens de tweede deegbal uit en steek hieruit evenveel rondjes met een uitsteker van ongeveer 6 cm Ø. Steek uit het midden van deze rondjes een klein cirkeltje uit om ruimte te maken voor de jam. 

  4. Leg de kleinere cirkels op de grotere en druk het iets aan. Schep met een klein lepeltje een beetje jam in het midden van de koekjes en schuif de plaat vervolgens in de oven. Bak de koeken in zo'n 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. 

  5. Schep ze met een spatel of pannenkoekmes op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Notities

#omk #outmijnkeuken