Ga terug
Print
Basis Cake

Basis Cake

Op deze manier mislukt je cake nooit meer!

Gang Bakken
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 1 cake

Ingrediënten

  • 300 gram bloem gezeefd
  • 300 gram boter op kamertemperatuur
  • beetje boter om de vorm in te vetten
  • 1 citroen
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 5 eieren (ong. 250 gram)
  • 50 gram yoghurt

Werkwijze

  1. Leg de boter een tijdje voor je het gaat gebruiken uit de koelkast, zodat het zacht ik als je het gaat verwerken. Ook de eieren moeten op kamertemperatuur zijn, dus bewaar je die in de koelkast haal ze er dan op tijd uit. Verwarm je oven voor 160°C.

  2. Zeef de bloem boven een ruime beslagkom. Doe de boter in een andere kom en sla dit met een elektrische mixer (of in je standmixer) zacht en romig. 

  3. Rasp met een zester ongeveer een eetlepel schil van de citroen en snijd het eventueel nog wat fijner. Voeg dit bij de boter.

  4. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap met de achterkant van een mes het merk eruit. Voeg het merg bij de boter.

  5. Voeg beide soorten suiker bij de boter. Mix dit met de elektrische mixer of standmixer tot er een zachte. lichtgele massa ontstaat. 

  6. Doe de eieren in een kom, kluts ze los en weeg ze af. Gebruik 250 gram van het losgeslagen ei. Voeg nu al kloppend scheutje voor scheutje de eieren toe aan het botermengsel. Voeg het volgende scheutje ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Je hebt nu een heel lekker luchtig mengsel en dat wil je natuurlijk graag zo houden. Leg vanaf nu je elektrische apparatuur dus weg en ga verder met een spatel!

  7. Voeg de bloem bij het beslag en spatel het voorzichtig door het mengsel tot het helemaal is opgenomen. Probeer zoveel mogelijk lucht in je beslag te houden. Roer dus niet te wild, maar vouw het als het ware om. 

  8. Als het is opgenomen vouw je op dezelfde manier de yoghurt erdoor. Door de yoghurt wordt het beslag en daarmee de cake wat smeuïger.

  9. Vet een cakeblik van anderhalve liter (maat 25 cm) in met wat boter. Knip een stukje bakpapier in de juiste breedte en bekleed hiermee de bakvorm. Door het invetten blijft het papier goed zitten. 

  10. Giet het beslag hierin en schuif de vorm in de oven. De cake moet nu ongeveer 70 minuten bakken. Omdat iedere oven weer iets anders werkt is het verstandig om na 65 minuten voor het eerst te gaan checken of de cake gaar is. Een te natte cake is niet lekker, maar een te gare cake is snel droog en ook niet lekker.
  11. Hoe check je of je cake gaar is? Neem een satéprikker of een (schone) dunne  breinaald en steek die in het dikste deel van je cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is je cake gaar. Zit er beslag op de prikker, zet de cake dan nog even vijf minuten terug en check dan opnieuw. 

  12. Als de cake gaar is haal je hem heel voorzichtig los van de zijkanten met behulp van een scherp mes en het bakpapier. Til het voorzichtig uit de vorm en zet hem op een rooster om af te koelen. Haal het papier los van de zijkanten.

  13. Als de cake is afgekoeld kun je hem in plakken snijden en opeten.