Ga terug
Print
ouderwetse snert

Ouderwetse snert

Snert die je de ene dag maakt en de volgende dag eet is de allerlekkerste. Je moet er voor het opwarmen je lepel rechtop in kunnen zetten! De kooktijd aangegeven in dit recept is dus exclusief de wachtdag!

Gang Hoofdgerecht, Maaltijdsoep, Soep
Keuken Hollandse pot
Totale tijd 3 uur
Porties 6 porties
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 650 gram spliterwten
  • 500 gram varkensvlees aan bot (ik heb ribben gebruikt)
  • 100 gram zuurkoolspek aan één stuk
  • 1 rookworst
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 2 preien
  • 1 knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 1 bosje bladselderij
  • peper en zout
  • 3 liter water

Werkwijze

  1. Doe de spliterwten in een vergiet en spoel ze goed af. Breng het water in een grote soeppan aan de kook en doe de spliterwten, het varkensvlees en het spek erbij. Breng aan de kook en schep eventueel schuim dat erop komt te staan eraf met een schuimspaan.  

  2. Snijd de uien in stukjes, de winterwortel in blokjes en de prei in ringen. Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe de groentes bij de erwten, roer en breng het opnieuw aan de kook. 

  3. Laat dit pruttelen totdat de erwten gaar zijn (ze moeten uit elkaar vallen, compleet stuk gekookt zijn). Dit kan, afhankelijk van de erwten die je gebruikt, tussen de 2 en 4 uur duren. 

  4. Haal dan het vlees uit de soep en snijd het vlees van de botjes. Snijd het vlees vervolgens in blokjes en snijd ook het spek in blokjes. Doe terug in de pan en nu is het zaak dat de soep vlot afkoelt. 

  5. Ik heb mijn pan in de kelder gezet, waar het lekker koud is, maar heb je geen goede plek in huis denk dan eens aan een balkon (pan goed afdekken!) of een schuur. In de koelkast kan natuurlijk ook, als je ruimte hebt voor een grote soeppan. 

  6. De soep wordt nu pas echt dik en voordat je het de volgende dag gaat opwarmen kun je er een lepel rechtop in zetten. 

  7. Neem de tijd voor het opwarmen van de soep. Doe dit op rustig vuur en roer vaak anders bakt het aan op de bodem van je pan. Snijd intussen de rookworst in plakjes en snijd de selderij fijn. Voeg de rookworst en de selderij tijdens het opwarmen toe.

  8. Schep de warme soep in kommen en geef er een roggebroodje kaas of spek bij!