Vegetarisch voorgerecht
Begin met het maken van de vulling. Bak de champignons een minuut of 5/6 in een scheutje olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en zet apart tot gebruik.
Smelt dan de boter in dezelfde pan en doe de bloem en het mosterdpoeder erbij. Roer stevig met een houten lepel tot je een egale massa hebt. Laat dit even een minuut of 2 rustig pruttelen zodat de bloem kan garen. Draai het vuur laag en voeg al roerend scheutje voor scheutje de melk toe. Blijf steeds goed roeren tot je een egale saus hebt en laat dit een minuutje doorkoken.
Haal de pan van het vuur en brokkel de blue stilton, de champignons en het grootste deel van de peterselie erdoor. Roer en zet apart tot gebruik.
Als de vulling klaar is kun je de oven voorverwarmen op 220°C en de ovenschaal invetten met wat boter. Begin dan met het soezendeeg.
Meng de bloem, de cayennepeper en het zout door elkaar. Smelt dan in een pan de boter met 150 ml water en breng dit aan de kook. Doe in een keer de bloem erbij, haal de pan van het vuur en begin onmiddellijk met stevig roeren, bij voorkeur met een houten lepel. Op een gegeven moment 'pakt' het deeg en komt het los van de pan. Laat het deeg nu afkoelen.
Roer beetje voor beetje het losgeklopte ei door het deeg totdat je een samenhangend glad en glanzend deeg hebt. Roer er dan de geraspte cheddar door.
Maak in je ovenschaal een krans van het deeg langs de rand. Druk het iets omhoog en schep vervolgens de vulling in het midden. Schuif de schaal in de oven en bak het zo'n 30 minuten tot het deeg goudgeel is. Het deeg staat nu mooi bol en het is het lekkerst als je hem meteen eet. Strooi er wat overgebleven peterselie over en zet de schaal op tafel. Iedereen kan er zelf wat uitlepelen.