Ga terug
Print
Aubergine Moussaka

Aubergine Moussaka

Moussaka met lagen aubergine, tomaat, aardappel en yoghurt

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de lagen

  • 600 gram aardappelen geschild en in blokjes gesneden
  • 2 aubergines in plakken van een halve centimeter
  • 3 el olijfolie

Voor de tomatensaus

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 blikken tomatenblokjes à 400 gram per stuk
  • 2 el tomatenpuree
  • 100 gram feta
  • 1 blokje groentebouillon
  • handje verse basilicum
  • zout en peper

voor de yoghurtlaag

  • 2 eieren los geklutst
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • beetje nootmuskaat
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt

Verder nodig

  • 1 flinke ovenschaal ong. 2 liter

Werkwijze

  1. Verwarm je oven alvast voor, lekker heet op 220°C. Kook de aardappelblokje even een minuut of 5 voor, zodat ze niet meer zo knetterhard zijn. Giet ze vervolgens af en stoom ze droog.

  2. Neem een ruime braadslee of twee kleinere platen en bekleed die met wat bakpapier. Doe de aubergine plakken en de aardappelblokjes erin en besprenkel met wat olijfolie. Hussel even goed door zodat de olie alle groente raakt. Schuif dit zo'n 20 minuten in de oven. Haal de platen uit de oven en zet de oven terug naar 180°C. 

Voor de tomatensaus

  1. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui, de knoflook en de oregano een paar minuutjes. Voeg dan de blikken tomaten en de tomatenpuree toe en kruimel de feta en het groentebouillon blokje erover. Roer goed door, breng aan de kook en laat rustig even 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper, haal de pan van het vuur en roer de basilicum blaadjes erdoor.

  2. Vet je ovenschaal in met boter en vul de bodem met een derde deel van de aubergines en aardappelen. Schep hierover de helft van de tomatensaus en dan weer een derde deel van de aubergines en aardappelen. Schep hierop de andere helft van de tomatensaus en eindig met het laatste deel aubergines en aardappelen. 

Voor de yoghurtlaag

  1. Roer de yoghurt met de eieren, de helft van de Parmezaan en de nootmuskaat tot een egale saus. Giet dit over de schotel en bestrooi met de rest van de Parmezaan

  2. Schuif de schaal 45 minuten in de oven.