Ga terug
Print
brownie met zoute karamelsaus

Brownies met zoute karamelsaus

Deze brownies zijn gemaakt met thee en vijgen en de karamelsaus bevat chocolade!

Gang Nagerecht
Porties 9 stukjes
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de brownies

  • 90 gram boter + iets extra's voor het invetten
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel + iets extra's voor het bestuiven
  • 2,5 dl sterke thee
  • 1 tl bakingsoda (zuiveringszout)
  • 200 gram gewelde vijgen
  • 90 gram donkerbruine suiker
  • 90 gram honing
  • 2 eieren
  • 0,5 tl zout
  • 150 gram pure chocolade (72%) grof gehakt

Voor de garnering

  • cacaonibs naar smaak
  • slagroom naar smaak

Voor de karamelsaus

  • 200 gram boter
  • 200 gram donkerbruine suiker
  • 1 tl zout
  • 2 dl slagroom
  • 50 gram pure chocolade (60%) grof gahakt

Verder nodig

  • 1 vierkante bakvorm 20 x 20 iets groter is ook goed

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in en bestuif hem met wat meel. Dit gaat heel makkelijk met een theeknijper. Neem een pannetje en doe de thee, de vijgen en de theelepel baksoda (als je de zakjes gebruikt: 1 zakje) erin. Breng dit rustig aan de kook, zet het vuur laag en laat het een minuut of twee heel rustig pruttelen. Laat het daarna afkoelen en pureer het met een staafmixer.

  2. Doe de boter, de suiker en de honing in een beslagkom en mix er een romige massa van. Dit gaat het makkelijkst als je boter op kamertemperatuur is. Voeg dan de eieren toe en mix die er goed door totdat je een egaal beslag hebt. Spatel vervolgens het bakmeel en het zout erdoor.

  3. Smelt de chocolade au bain marie (boven een pannetje heet water) en roer het goed glad. Giet het bij het meelmengsel en roer het er goed doorheen. Voeg vervolgens de vijgenpasta toe en roer dit er ook goed doorheen. 

  4. Giet het beslag in de vorm en schuif deze in de oven. Gebruik je een 20 x 20 dan is het in zo'n 30 minuten tot 35 minuten gaar. Gebruik je een grotere vorm, dan is het waarschijnlijk iets eerder klaar omdat de 'koek' minder dik is. Het is lekker als de brownies vanbinnen nog een beetje nattig zijn. 

De karamelsaus

  1. Smelt de boter met de suiker en het zout in een pannetje. Roer even goed door elkaar en roer vervolgens niet meer. Je mag hooguit het pannetje nog een beetje heen en weer draaien. Laat dit vijf minuten pruttelen. Haal het vervolgens van het vuur en klop de slagroom (pas op voor spatten!) en de chocolade erdoor.

  2. Snijd de brownies in 9 stukken. Leg een stukje op een bordje en overgiet het met de warme karamelsaus. Geef er een klodder lobbig geklopte slagroom bij en strooi er wat cacaonibs over.