Ga terug
Print
estofada

Carne Estofada met winterspecerijen

Heerlijke stoof uit het boek 'De smaken van Ibiza' van Anne Sijmonsbergen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Porties 6 personen
Auteur Anne Sijmonsbergen

Ingrediënten

  • 2 kilo stoofvlees in blokjes
  • 45 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 4 el olijfolie extra vergine
  • 100 gram boter
  • 1,2 dl cognac
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 stengel bleekselderij
  • 6 kruidnagels
  • 6 takjes tijm
  • handvol bladpeterselie stengels
  • schil van een halve sinaasappel in repen
  • 0,5 stokje kaneel
  • 75 gram pancetta
  • 3 uien in ringen
  • 5 teentjes knoflook gesnipperd
  • 4 wortels diagonaal in plakken van 1 cm
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 fles krachtige Spaanse rode wijn
  • 750 gram gemengde paddenstoelen schoongemaakt en in stukjes

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 140°C. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi de blokjes vlees met bloem, zout en peper. 

  2. Verhit de helft van de boter en de helft van de olie in een braadpan en bak het vlees in porties aan alle kanten bruin. Schep het vlees vervolgens weer uit de pan en zet apart in een kom. Is er meer boter nodig tijdens het bakken, voeg dit dan naar smaak toe.

  3. Giet dan de cognac in de pan en roer de aanbaksels van het vlees los met een spatel of houten lepel. Breng de cognac aan de kook en laat het met de helft inkoken. Giet dit vervolgens over het vlees.

  4. Bind de rozemarijn, bleekselderij (met de kruidnagels erin gestoken), tijm, peterseliestengels, sinaasappelschil en kaneel aan elkaar met keukentouw of doe alles in een stukje kaasdoek en bind het dicht.

  5. Verhit 25 gram van de boter in de braadpan en bak hierin de ham een paar minuten. Voeg vervolgens uien, knoflook en wortels toe en bak dit geheel een minuut of 6/7. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even kort mee. Doe dan het vlees en het vocht er weer bij en schep alles goed door elkaar. Voeg de kruiden toe en giet de wijn erbij totdat alles net onderstaat. 

  6. Doe de deksel half op de pan en zet de pan zo'n drie tot vier uur in de oven. Houd in de gaten of het pruttelt in de pan en pas eventueel de temperatuur aan als dit niet zo is of als het te snel gaat. 

  7. Als de estofada klaar is is het vlees mals en het vocht vol van smaak. Bak dan in de resterende olie en boter de paddenstoelen een paar minuten en roer ze vlak voor het einde van de kooktijd door de estofada. 

  8. Laat het gerecht een half uurtjes staan voordat je het serveert zodat alle smaken goed tot ontwikkeling kunnen komen. 

  9. Serveer met rijst of aardappelen.