Ga terug
Print
bitterkoekjespudding met rumsaus

Ouderwetse bitterkoekjespudding met rumsaus

Houd ook rekening met afkoeltijd!

Gang Nagerecht
Keuken Hollandse pot
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 8 porties
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de pudding

  • 120 gram oud brood zonder korst
  • 250 gram bitterkoekjes in stukjes gebroken
  • 250 gram rozijnen
  • 70 gram boter op kamertemperatuur
  • 0,5 liter melk
  • 3 eieren gesplitst
  • 50 gram suiker

Voor de saus

  • 2 eieren
  • 60 gram suiker
  • 150 ml rum
  • 50 ml water
  • 0,5 citroen (alleen het sap)

Verder nodig

  • 1 puddingvorm van 1 liter

Werkwijze

De pudding

  1. Scheur het brood in stukjes en giet de melk erbij. Breng dit aan de kook en laat een minuut of vijf rustig pruttelen onder af en toe roeren. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.

  2. Klop de boter tot een romige massa en roer er dan de eidooiers, de suiker en vervolgens de rozijnen door. Klop in een andere kom de eiwitten stijf. 

  3. Spatel het eiwit door de botermassa en spatel vervolgens het broodbeslag erdoor. Zet een pan met water op waar de puddingvorm inpast. Beboter de puddingvorm flink en bedek de bodem met een laagje van de stukjes bitterkoekjes. Schep hierop een laag van het beslag en vervolgens weer een laag van de stukjes bitterkoekjes. Ga zo door tot alles in de vorm zit. Sluit de vorm af en plaats hem in het hete water. Houd het water tegen de kook aan. 

  4. Laat de vorm twee uur in het water (au bain marie) garen. Haal de vorm daarna uit het water en laat de pudding in de vorm afkoelen en opstijven. Haal een satéprikker langs de rand van de vorm om hem iets los van de rand te maken en stort de pudding op een bord. Snijd hem vlak voor het serveren in 8 stukken

De saus

  1. Het is lekker om de saus warm te eten, maak hem dus vlak voor het serveren van de pudding. Er zit veel rum in, dus de saus is niet geschikt voor kinderen.

  2. Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook. Kluts in een hittebestendige kom de eieren met de suiker schuimig. Voeg rum, water en citroensap toe en zet de kom op de pan met heet water. Blijf voortdurend kloppen tot je een mooie, warme en schuimige saus hebt. Blijf kloppen en zorg dat de saus niet te heet wordt, anders gaan de eieren stollen en krijg je roerei met rumsmaak. Serveer direct.