Ga terug
Print
risotto met prei en mosselen

Risotto met prei en mosselen

Seafood risotto

Gang Hoofdgerecht
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediƫnten

  • 2 kilo mosselen
  • 200 ml witte wijn
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 300 gram prei fijn gesneden
  • 350 gram arborio rijst (risotto rijst)
  • 1 liter visbouillon
  • 3 el olijfolie
  • handvol verse bieslook fijn gesneden
  • 40 gram boter in blokjes gesneden

Werkwijze

  1. Spoel de mosselen onder koud stromend water. Hierdoor gaan de schelpen dicht. Tik de schelpen die niet dicht zijn gegaan tegen het aanrecht. Gaan ze nog steeds niet dicht, gooi ze dan weg. Ook kapotte schelpen gooi je weg. Laat de mosselen dan goed uitlekken in een vergiet een schud ze regelmatig even om om het water weg te laten lopen.

  2. Zet een grote pan (de mosselen moeten er ruim inpassen) op het vuur en verhit de pan. Als de pan heet is giet je de wijn erin en onmiddellijk daarna de mosselen (pas op voor het stoom dat vrijkomt!). Doe het deksel op de pan en laat de mosselen even stomen. Ze gaan hierdoor open en zodra je ziet dat alle mosselen open zijn gegaan haal je de pan van het vuur.

  3. Giet de mosselen af in een vergiet met een kom eronder en vang het vocht op. Laat de mosselen even afkoelen tot je ze met je handen goed kunt beroeren. 

  4. Als ze voldoende zijn afgekoeld om aan te raken, haal je de mosselen uit de schelpen. Verzamel ze in een kommetje en bewaar tot gebruik. Laat een paar mosselen in de schelpen zitten voor de garnering op het bord. 

  5. Zet een kookpan op het vuur en verhit de olie hierin. Verhit ook de bouillon en houd dit op een laag pitje warm. Fruit de sjalotjes en de knoflook in de hete olie tot het wat doorzichtig en zacht is. Voeg dan de prei toe en roerbak even mee.

  6. Doe de rijst erbij en roer goed door totdat alle rijst een vettig laagje heeft. Giet dan een groot deel van het kookvocht van de mosselen erbij en breng het aan de kook. Blijf continu rustig roeren en zorg dat de rijst niet aan de bodem van de pan aanbakt. 

  7. Als al het kookvocht bijna is opgenomen door de rijst schep je soeplepel voor soeplepel een schep bouillon bij de rijst totdat die ook weer helemaal is opgenomen. Dit doe je totdat de rijst gaar is. Blijf steeds roeren. 

  8. Als de rijst gaar is haal je de pan van het vuur. Roer de boter erdoor en vervolgens de verse bieslook. Daarna gaan de mosselen erbij. Verdeel de risotto over de borden en verdeel de achtergehouden mosselen in de schelpen erover.  

  9. Serveer meteen.