Verwijder de buitenste bladen van de maïskolven en snijd de korrels eraf. Verhit de boter in een pan op matig vuur en fruit hierin de uien, de knoflook, de gember en de nootmuskaat tot het lekker gaat geuren. Doe dan de maïskorrels en de suiker erbij en laat even goed doorwarmen. Blus af met de witte wijn en breng het op smaak met zout en peper. Verhit intussen de bouillon.
Schep alles over in de slowcooker en schenk de hete bouillon erbij. Zet de crockpot op high en laat de soep ongeveer drie uur garen.
Schep een paar lepels maïs uit de crockpot en bewaar voor de garnering. Pureer de rest van de soep met een staafmixer en roer vervolgens de slagroom erdoor. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen en garneer met de achtergehouden maïskorrels, wat fijn gesneden rode peper en wat fijn gesneden dille. Maak het af met een lepel crème fraîche en een geroosterd broodje.