Ga terug
Print
risotto gorgonzola

Risotto al Gorgonzola (met salie)

Eenvoudig Italiaans gerecht met krachtige smaken

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Keyword Gorgonzola, Italiaans, Risotto, Salie
rusttijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
Auteur Nalin

Ingrediƫnten

  • 100 gram boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 12 blaadjes salie waarvan 8 fijn gesneden
  • 400 gram risottorijst
  • ca 1,5 liter hete kippenbouillon (of groentebouillon voor vega)
  • 120 gram gorgonzola in blokje gesneden
  • scheutje kookroom
  • 100 gram Parmezaanse kaas vers geraspt
  • zout & peper

Werkwijze

  1. Houdt de hete bouillon tegen het kokpunt. Doe de helft van de boter in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de gesnipperde ui en de fijngesneden salie op zacht vuur. Wacht tot de ui glazig is en voeg dan de rijst toe. Zet het vuur iets hoger en roer de boter, ui en salie goed door de rijst. Let op dat de rijst niet aanbakt!

  2. Als de rijst een beetje glazig is gaat de eerste lepel (of 2) bouillon erbij. Gouden tip: roer met een siliconen spatel en haal de rijst steeds ook goed los van de zijkant van de pan en de bodem, om aankoeken te voorkomen. Als de bouillon is opgenomen door de rijst doe je de volgende lepel(s) erbij.

  3. De totale garingstijd van de rijst zal zo'n 20 minuten zijn. Voeg na 10 minuten de blokjes gorgonzola toe en roer ze er goed doorheen. Laat de kaas smelten in de rijst terwijl je doorgaat met het toevoegen van bouillon. Voeg de volgende lepel bouillon pas toe als de vorige is opgenomen door de rijst. 

  4. Als de rijst beetgaar en romig is, haal je de pan van het vuur. Roer er nu de rest van de boter door en voeg nog een scheutje room door. Hak de overgebleven blaadjes salie grof en roer ze door de rijst. Roer tot slot de helft van de Parmezaanse kaas erdoor, doe de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten 'rusten'. 

  5. Serveer met de rest van de Parmezaanse kaas en een lekkere frisse groene salade.