Ga terug
Print
Huisgemaakte quiche

Hartige taart

Een heerlijk en simpel gerecht voor een lekkere quiche.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Keyword hartig, hartige taart, kaas, kruiden, quiche
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 1 uur
Rustdag 1 dag
Porties 10
Auteur Nalin

Ingrediënten

  • 1 pakje Bladerdeeg Origineel
  • 5 Eieren
  • 200 gram Crème fraîche
  • 200 gram Parmezaanse kaas
  • 1 Broccoli
  • 1 Rode paprika
  • 1 Prei
  • 4 eetlepels Italiaanse kruiden
  • 3 eetlepels Parel couscous
  • 100 ml Honing
  • 50 gram Grove mosterd

Werkwijze

  1. Haal het pakje bladerdeeg uit de diepvries. Zelf gebruik ik altijd bladerdeeg 'origineel' van Koopmans. Leg de plakjes bladerdeeg uit elkaar en laat ze ontdooien. Bladerdeeg ontdooit meestal vrij snel, dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Verwarm de oven op 170 graden.

  2. Verwarm de oven op 170 graden.

  3. Snij in de tussentijd alvast de groentes in stukken.

    (TIP: Snij de prei in de lengte dwars doormidden. Op deze manier kun je de prei makkelijk in halve ringetjes snijden. Leg de halve ringetjes in een vergiet en spoel de ringetjes goed af. Zo kan het zand er goed tussen uit lopen. (Laat de prei een paar minuten uitlekken.)

  4. Maak een mix van de 5 eieren en de crème fraîche. Meng de twee ingrediënten goed totdat de mix glad is. Voeg vervolgens de 4 eetlepels Italiaanse kruiden door de mix. Ik ruik zelf altijd of je de kruiden goed ruikt in de mix. Zo niet dan kan er nog iets meer in. Als je de kruiden goed ruikt betekent dit dat je ze ook goed zal proeven in de quiche.

  5. Wanneer de groentes goed zijn uitgelekt meng je ze door elkaar. Meng de Parmezaanse kaas ook tussen de groentes. Op deze manier zit de kaas overal in de quiche.

  6. Als de bladerdeeg plakjes ontdooit zijn leg je ze in de taartvorm. Plaats ze zo dat je de zijkanten en de bodem bedekt. Zorg ervoor dat de plakjes een stuk over de taartvorm vallen. Dit is voor later. Wanneer de quiche gevuld is kun je de overgebleven zijkanten over de quiche slaan. (Onthoudt, dit hoeft maar een klein stukje te zijn.) Het doel hiervan is dat de groentes mooi in de quiche blijven en dat de inhoud niet overstroomd. Zorg ervoor dat de lapjes elkaar een stukje overlappen, zo kan de eiermix er niet doorheen komen. Als je de bodem + zijkanten hebt bedekt hou nog een paar plakjes over. Ik hou er meestal 3 over. Prik op de bodem een paar gaatjes met een vork. Vervolgens strooi ik ongeveer 3 eetlepels aan parel couscous over de bodem. Parel couscous vangt het vocht van de groentes op. Op deze manier wordt de quiche stevig en niet waterig.

  7. Ik vul de quiche altijd in delen. Zo kan de eiermix overal tussen komen. Vul de eerste helft van de quiche met de groente/kaas mix. Schenk daarna de eerste helft van de eiermix over de groenten. Vul de rest van de quiche met de groente/kaas mix. Daarna schenk je de andere helft van de eiermix over de groenten. (Zorg dat er nog een heel klein beetje mix overblijft, deze heb je op het einde nog een keer nodig). Sla daarna de zijkanten van de bladerdeeg plakjes over de quiche.

  8. Als het goed is heb je nog 3 plakjes bladerdeeg over. Snij de plakjes in reepjes en leg deze (net zoals je dat bij appeltaart doet) over de quiche. Het is belangrijk dat je de bovenkant van de quiche niet helemaal vol legt met bladerdeeg. Zo kan er geen lucht bij de mix komen, en dat is niet de bedoeling. Daarom is reepjes over de quiche leggen de ideale oplossing. Zo blijft er altijd ruimte voor lucht.

  9. Strijk de over gebleven eiermix over de bovenkant van de quiche. Je kunt de quiche aftippen door een beetje Italiaanse kruiden over de quiche te strijken.

  10. De quiche moet op 170 graden ongeveer 60 minuten in de oven. Wanneer de quiche mooi stevig is en goudbruin kleurt is het gerecht klaar.

  11. Haal de quiche uit de oven en laat deze afkoelen. Zet de quiche vervolgens 1 dag in de koelkast. De quiche wordt in de koelkast lekker stevig, de volgende dag is de quiche perfect. Je moet even wachten, maar het wachten is de kwaliteit waard.

    Snijd die quiche de volgende dag in stukken en zet ze op 180 graden 15 minuten in de oven.

    (Wanneer je de quiche direct na de bereiding in stukken snijdt zal deze uit elkaar vallen.)

Honingmosterddressing:

  1. De quiche wordt nog lekkerder met eigen gemaakte honing mosterd dressing. De dressing is ook nog eens heel makkelijk om te maken.

    Wat heb je nodig?:

    - 100 ml honing

    - 50 gram grove mosterd

    Meng deze twee ingrediënten goed samen met een keukenmixer. Als de dressing mooi glad is kun je even zelf testen of het smaken balans goed is. Anders kun je zelf nog altijd is meer toevoegen.