Ga terug
Print
Zelfgemaakte-sushi

Homemade Sushi

Een simpel recept voor heerlijke homemade sushi.

Gang Appetizer, Bijgerecht, Hapjes, Hoofdgerecht
Keuken Japanese
Keyword Sushi
Kooktijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Nalin

Ingrediënten

Ingrediënten voor de rijst

  • 500 gram Sushi rijst
  • 2 tl Zout
  • 2 tl Witte suiker
  • 6 el Rijstazijn

Ingredienten voor de buitenkant

  • 8 stuks Norivellen Zeewiervellen

Ingredienten voor de vulling (Enkel ter inspiratie, je kunt veel verschillende vis, vlees of groentes in je sushirol doen) :)

1: Spicy tuna sushi

  • 160 gram Tonijn stukken Uit een blikje
  • 1,5 el Mayonaise
  • 2 tl Chilivlokken
  • 1 Komkommer

2: Ebi tempura Sushi

  • Tempura garnalen
  • 1 Avocado

Lekker voor erbij

  • Sojasaus
  • Wasabi
  • Gemberschillen

Werkwijze

  1. Als allereerste beginnen we met de rijst.

    Voordat je de rijst gaat koken spoel je deze onder koud water af. Wanneer het water niet meer troebel is is de rijst schoon.

  2. Laat de rijst ongeveer vijf minuten rusten. Schenk de rijst vervolgens in een pan met een dikke bodem samen met 600 ml water en een klein snufje zout. Kook de rijst zoals dit op de verpakking staat aangegeven.

  3. Verwarm in de tussentijd de rijstazijn samen met de zout en suiker. Wanneer de zout en suiker zijn opgelost laat je de mix afkoelen tot kamertemperatuur. Wanneer de mix is afgekoeld en de rijst gekookt is, meng je de twee ingrediënten door elkaar.

  4. Proef of de rijst goed smaakt. Anders kun je nog extra azijn, zout of suiker toevoegen.

  5. Laat de rijst afkoelen. Dit duurt ongeveer 20 minuutjes.

  6. Leg nu het rijst matje klaar met een norivel. Leg de glanzende kant van het velletje naar beneden. Zorg dat je een klein bakje water in de buurt hebt staan.

Spicy Tuna:

  1. Meng de tonijn, mayonaise en de chilivlokken door elkaar. Proef of de mix spicy genoeg is, anders kun je nog altijd extra chilivlokken toevoegen.

  2. Schil de komkommer en snijd de komkommer in de lengte in lange repen van ongeveer 0,5 cm dik.

Ebi tempura sushi:

  1. Bak de tempura garnalen zoals dat op de verpakking staat aangegeven.

  2. Snij de avocado in lange repen van 0,5 cm

  3. Nu gaan we de rollen maken.

  4. Maak je vingers nat. Dit doe je zodat de sushirijst niet aan je vingers blijft plakken. Breng een dun laagje sushirijst aan over het hele vel, laat aan de zijkant een beetje ruimte over.

    Leg nu ongeveer in het midden van de rijst een dubbele streep van zalm en avocado, of een dubbele streep van tonijn en komkommer. Maak het open stukje nori een beetje nat, dat is je ‘plakrandje’ dadelijk. Zorg dat je norivel op gelijke hoogte ligt met je matje en begin met rollen. Rol met behulp van je matje het onderste deel van het norivel met rijst over de vulling. Duw aan, haal het matje even terug en rol nu verder op. Met behulp van een scherp mes snijd je de rol in ongeveer zes stukjes. Tadaaaa, je eerste maki! Was dat nou zo moeilijk?



  5. Leg nu in het midden de vulling:

    - Spicy tuna: De tonijnmix en de reepjes komkommer.

    - Ebi tempura: De tempura garnalen en de reepjes avocado.

  6. Maak de zijkant van de norivel een beetje nat. Dit is de plakrand om de rol dicht te maken. Rol met de behulp van het matje de sushi tot een rol. Duw de rol aan, haal het matje vervolgens even terug en rol de rest nu verder op. Zorg dat de rol mooi dicht met de behulp van de plakrand die we eerder hebben gemaakt.

  7. Snij de rol met een scherp mes in ongeveer 6 stukken.

    De sushi is nu klaar!