Ga terug
Print

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese kenmerkt zich door de felgele kleur en je hebt er maar een paar ingrediƫnten voor nodig.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediƫnten

  • 400 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el boter voor het bakken
  • 2 el olijfolie voor het bakken
  • 2 el zachte boter in vlokjes
  • Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • 1,2 liter runderbouillon
  • 1 glas witte wijn
  • 0,5 gram saffraan minimaal

Werkwijze

  1. Verhit de bouillon. Rasp de ui en de knoflook met een rasp. Dit doe je omdat je de smaak van de ui en de knoflook in je gerecht wilt, maar geen stukjes. Op deze manier smelten de ui en de knoflook eigenlijk helemaal in het gerecht. Verhit de olie en voeg de boter toe. Als het uitgebruist is zet je het vuur wat lager en doe je de geraspte ui en de knoflook erbij.

  2. Roer met een spatel en zorg dat de ui en knoflook niet verkleuren. Ui voorbakken doe je om de zurigheid kwijt te raken. Voeg dan de saffraan toe. Een halve gram is het minimum, een hele gram is beter. Maar saffraan is best prijzig.

  3. Roer goed door en doe dan de rijst erbij. Bak dit even aan alle kanten goed aan. De korrels moeten glanzen. Blus dan af met de wijn en laat alles verdampen. 

  4. Voeg dan een flinke scheut bouillon toe. Niet teveel tegelijk, maar zeker ook niet te weinig, anders garen de korrels niet gelijkmatig. Blijf steeds goed roeren, het liefst met een rubberen spatel. Daarmee kun je goed alles losmaken van de bodem en van de zijkanten. Door het roeren voorkom je dat de rijst erg gaat koken en dat er te snel vocht verdampt. Hij moet eigenlijk continu tegen de kook aan zijn. De rijst moet het vocht opnemen en er moet dus niet teveel verdampen. Voeg de volgende hoeveelheid bouillon toe als de vorige helemaal is opgenomen. 

  5. En dan de grote truc: wanneer is het klaar? Ik houd van een wat papperige risotto, dus vrij vochtig. En ik vind het lekker als de rijstkorrel nog wat bite heeft. Het goede punt om te stoppen bepaal je dus zelf door te proeven en te testen wat je lekker vindt. Een richtlijn: de rijst heeft ongeveer 20 minuten nodig om gaar te worden.

  6. Als de rijst naar je zin is strooi je er wat Parmezaanse kaas over en daar verdeel je de vlokjes boter over. Laat het even staan, zodat het de kans krijgt om te smelten. Roer het daarna goed door en breng op smaak met zout en peper. Schep de risotto op de borden en strooi er nog wat Parmezaan over.

Notities

Serveer met een lekkere frisse groene salade