Ga terug
Print

Hippe hutspot met geroosterde hazelnoten

Hutspot vind ik altijd wat ouderwets, maar als je het op deze manier klaarmaakt is het weer helemaal nieuw en van nu. 

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse pot, Vegetarisch
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 2 el venkelzaad
  • 6 el neutrale olie bijv. zonnebloem- of rijstolie
  • 2 el grof zeezout
  • 400 gram winterwortel
  • 4 uien
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 2 tenen knoflook ongepeld
  • 100 gram hazelnoten
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kerriepoeder
  • 25 gram boter
  • 200 ml melk

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe het venkelzaad in een vijzel en kneus de zaden. Schep er dan 4 el van de olie en het zeezout door. Breng op smaak met peper.

  2. Schrap de wortels en snijd in de lengte in kwarten. Snijd de kwarten in stukken van ongeveer 3 centimeter. Pel de uien en snijd ze kwarten. Snijd de kwarten nog een keer doormidden, zodat je per ui 8 stukken hebt. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van 3 centimeter. Kneus de ongepelde tenen knoflook met de platte kant van een mes. Doe de aardappelen, groenten en knoflook in de grote ovenschaal en schep de venkelolie erdoor. Meng het goed met elkaar. Zet de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 40 minuten. Schep het mengsel af en toe om. 

  3. Meng de hazelnoten met de rest van de olie en doe dan de kaneel en de kerrie erdoor, meng goed. Schep dit mengsel in een kleine ovenschaal en rooster de noten ongeveer 10 minuten in de oven. Schep ze halverwege om. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen. 

  4. Haal de groenten uit de oven en pel de knoflook (die nu heerlijk geroosterd en geurig is). Stamp de groenten en knoflook grof door elkaar. Meng dan de boter en melk erdoor en stamp nog even. Breng het gerecht verder op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Schep het op borden en bestrooi het met de geroosterde hazelnoten. 

Notities

Dit is een vegetarisch recept, maar als je wilt kun je er natuurlijk gewoon een heerlijk gehaktbal bij maken.