Ga terug
Print
recept citroenmousse

Warme citroenmousse naar recept van Yvette van Boven

Dit nagerecht komt uit het boek: Meer uit Van Bovens oven van Yvette van Boven

Gang Nagerecht
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4

Ingrediënten

  • 40 gram gesmolten boter + beetje extra voor het invetten
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • rasp van een halve citroen
  • 3 eieren gesplitst
  • 2 el maïzena
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 80 ml citroensap (2 citroenen)
  • 250 ml melk

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Vet vier eenpersoons ovenschaaljes (ongeveer 250/300 ml per stuk) in met boter en zet apart tot gebruik.   

  2. Doe de gesmolten boter in een kom en doe de suiker erbij. Klop dit een minuut of 8 met een elektrische mixer (of in de keukenmachine) luchtig. Voeg dan de rasp en de eidooiers toe en klop dit nog even kort door.

  3. Zeef hierboven de maïzena met het bakpoeder en meng het goed. Voeg vervolgens eerst het citroensap toe en daarna de melk. Roer dit snel tot een egaal mengsel. 

  4. Klop in een andere kom de eiwitten goed stijf. Zorg dat je kom en kloppers goed vetvrij zijn, anders stijft het eiwit niet goed op. Spatel het eiwitschuim door het citroenmengsel en giet het in de ingevette ovenschaaltjes.

  5. Zet de schaaltjes in de oven en laat ze zo'n 40 minuten bakken, totdat ze een mooie goudbruine bovenkant hebben en de mousse net gestold is. Mochten ze nog wat nat zijn, zet ze dan nog even terug in de oven.

  6. Bestuif ze bakjes met wat poedersuiker en geef er eventueel nog wat slagroom bij.

Notities

In het originele recept wordt de mousse in één ovenschaal gebakken. Ik kreeg het echter niet mooi uit de vorm, dus ik raad aan om losse eenpersoonsbakjes te gebruiken.