Ga terug
Print
Recept pompoensoep

Pompoensoep

Pompoensoep naar recept van Matt Preston.

Gang Hoofdgerecht
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 6 personen
Auteur Out mijn Keuken - Matt Preston

Ingrediƫnten

Voor de soep

  • 1,5 kilo pompoen in grove stukken, pitten verwijderd, met schil
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout
  • 125 ml ahornsiroop
  • 40 gram boter
  • 1 laurierblad
  • 175 gram ontbijtspek
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tenen knoflook gesnipperd
  • 1 prei gewassen en in ringen gesneden
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes gesneden
  • 250 ml sherry (of dessertwijn)
  • 2 liter kippenbouillon
  • versgemalen zwarte peper
  • 0,5 tl kaneel

Voor de garnering

  • 2 plakken bacon
  • 20 gram boter
  • kleine salieblaadjes
  • 80 ml ahornsiroop
  • rasp van een halve citroen
  • zeezout vlokken

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

    Wrijf de stukken pompoen in met 2 el olijfolie en leg ze op een bakplaat. Strooi het paprikapoeder en een paar snufjes zout erover en schuif de plaat in de oven. Rooster de pompoen ca 1 uur, tot hij zacht is en lichtbruin aan de randen. Schep de pompoen om in de ahornsiroop. Zet hem nog 5 minuutjes terug in de oven. Zet de oven uit. 

  2. Verhit ondertussen de boter en de rest van de olijfolie in een grote zware pan. Bak het laurierblad, spek, de uien, knoflook, prei en bleekselderij onder regelmatig roeren op middelhoog vuur tot ze zacht zijn; dit duurt ca 10 minuten.

  3. Blus de pan af met de helft van de sherry en laat de alcohol verdampen. Voeg als de uien en prei stroperig worden nog een scheut sherry toe en laat hem inkoken. Ga zo door tot alle sherry bijna op is. Voeg met de laatste sherry de geroosterde pompoen, bouillon, flink wat versgemalen peper en de kaneel toe. Laat de soep een paar minuten koken, zodat de smaken zich kunnen vermengen. Gooi het laurierblad en de nog herkenbare pompoen schillen weg. Pureer de soep nu met een blender tot hij glad is.

De garnering

  1. Bak de plakken bacon of spek krokant in een kleine koekenpan op hoog vuur, breek ze in stukjes (of serveer ze heel) en zet opzij. Veeg de pan schoon en smelt de boter erin. Leg de salieblaadjes in de boter zodra hij begint te schuimen. De blaadjes krullen om en de randen worden licht krokant. Neem de pan van het vuur, haal de blaadjes eruit en leg opzij. De boter is nu bruin en nootachtig. Roer de 80 ml ahornsiroop door de boter in de pan en warm het mengsel op. Tel zodra het schuimt tot 10 en neem de pan van het vuur.

  2. Verdeel de soep over kommen of borden en sprenkel er wat druppels ahornboter over. Strooi de krokante salieblaadjes en de bacon erover. Strooi er geraspte citroenschil en wat zoutvlokken over.