Ga terug
Print
Recept preisoep

Preisoep met Drentse droge worst en kaasbroodjes

Maaltijdsoep van prei en droge worst 

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 4 aardappelen (vastkokers) in blokjes
  • 1 kilo prei in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes (bij voorkeur kip)
  • 3 el mosterd
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 Drentse droge worst (of een andere droge worst)
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 4 kleine ciabattabroodjes
  • geraspte oude kaas

Werkwijze

  1. Verhit de olijfolie in een ruime soeppan en zet hierin de blokjes aardappel, in ringen gesneden prei (houd een beetje apart voor de garnering) en de knoflook even goed aan. De prei moet wat glazig worden, niet echt aanbakken. Kook intussen een liter water. Blijf regelmatig de prei omscheppen in de pan.

  2. Voeg dan het gekookte water toe aan de prei en doe de bouillonblokjes erbij. Kook dit 15 tot 20 minuten.

  3. Roer dan de mosterd erdoor en pureer de soep met een staafmixer.

  4. Roer de crème fraîche door de soep en snijd de droge worst in kleine blokjes. Verdeel de worst over vier soepkommen en schenk de soep erover. Snijd de bosui in ringetjes en meng dit met de achtergehouden prei ringetjes. Verdeel dit over de soepkommen als garnering.  

Voor de broodjes

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en snijd de ciabatta broodjes doormidden. Leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met een beetje olijfolie en verdeel de geraspte kaas erover. Schuif ze een minuut of 6/7 in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en de broodjes knapperig.