Ga terug
Print
bakken - koek gevuld speculaas

Rol van gevuld speculaas

Het grootste voordeel van de Sinterklaastijd: gevuld speculaas! Deze is met homemade amandelspijs.

Gang Patisserie
Keuken Hollandse pot
Voorbereiding 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 10 stukken
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 250 gram boter
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 20 gram speculaaskruiden
  • 50 gram melk
  • 500 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • handje halve amandelen (voor de decoratie)

Werkwijze

  1. Het deeg kun je geheel met de hand kneden. Ik meng alle ingrediënten vaak in de keukenmachine en kneed dan alles even goed door. Doe je het met de hand, maak dan een bultje van de bloem en maak daarin een kuiltje. Doe in het kuiltje de melk, de bakpoeder, de speculaaskruiden, de basterdsuiker en de boter. Voeg dan beetje voor beetje de bloem toe en kneed het tot een soepel deeg. Doe je het met de machine, dan kun je gewoon alles bij elkaar gooien en pulsen totdat alles goed gemengd is. Daarna nog even goed doorkneden met de hand. Rol het uit tot een rechthoekige plak, verpak het deeg in plastic folie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
  2. Maak het amandelspijs (zie recept hieronder) en vorm er een rol van met dezelfde lengte als het deeg. Verpak het in plastic folie en leg het een kwartier in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 175°C en kluts een eitje los in een bakje. Leg de amandelspijs op het deeg en rol het deeg om de spijs heen. Snijd het overlappende deeg weg en plak de uiteinden tegen elkaar aan met wat ei. Rol het deeg om tot de naad aan de onderkant ligt en leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol er met de deegroller even overheen, zodat de rol ovaal is. Smeer hem in met het geklutste ei en versier hem met de halve amandelen. Besmeer ook de amandelen met ei. Schuif de plaat in de oven en bak de speculaas ongeveer 45 minuten.