Print

Stoofpeertjes uit de slowcooker

Zijdezachte, donkerrode stoofpeertjes uit de crock-pot. Je kunt ze ook in een gewone pan maken.

Gang Bijgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 10 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 fles fruitige rode wijn
  • 150 gram suiker
  • 3 el honing
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje in de lengte opengesneden
  • reepjes citroenschil alleen het gele deel
  • paar kruidnagels
  • paar zwarte peper korrels
  • 1 kilo stoofpeertjes
  • 0,5 citroen alleen het sap

Werkwijze

  1. Schil de peertjes en laat de steeltjes eraan zitten. Snijd een klein schijfje van de onderkant van de peertjes zodat ze beter blijven staan. Je kunt ze ook in stukken snijd en de klokhuizen en steeltjes verwijderen. Pas dan wel de kooktijd aan. Besprenkel de peren met het citroensap om te voorkomen dat ze verkleuren. 

Bereiding in de slowcooker

  1. Doe de wijn in de binnenpan van de slowcooker. Voeg de rest van de ingrediënten erbij en zet de pan aan op 'high'. Roer af en toe. De suiker moet volledig oplossen in het vocht. Doe dan de peren erbij en zorg dat ze goed onderstaan, dit komt de kleur ten goed. Als de peren gaan drijven kun je er een schoteltje op leggen. Zet de pan op 'low' en laat de peren een uur of 4 garen. Als je grote peren hebt, misschien iets langer, bij hele kleintjes wat korter. Je kunt de pan ook op 'high' laten staan en dan zijn ze in zo'n 2 tot 3 uur gaar. 

  2. Als ze gaar zijn haal je de peertjes met een schuimspaan uit de slowcooker. Schenk het vocht in een pannetje en kook het tot de helft in. Maak een papje van één à twee el maïzena en een scheutje water en schenk dit bij de saus. De saus zal hierdoor wat dikker worden. Zeef de saus en schenk het over de peertjes. Laat de peren afkoelen.

Bereiding in een pan

  1. Doe alle ingrediënten behalve de peertjes in een pan en breng het aan de kook. Laat de suiker volledig oplossen en zet daarna de peren in de pan. Draai het vuur laag en laat de peren rustig garen op laag vuur. De peren zijn gaar als je er makkelijk in kunt prikken met het puntje van een mes.

  2. Als ze gaar zijn schep je de peren uit de pan en kook je het vocht in tot de helft. Maak een papje van één à twee el maïzena en een scheutje water en schenk dit bij de saus. De saus zal hierdoor wat dikker worden. Zeef de saus en schenk het over de peertjes. Laat de peren afkoelen.