Ga terug
Print

Gehaktballen van Jonnie Boer

Heerlijke sappige en smaakvolle ballen naar recept van Jonnie Boer

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse pot
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jonnie Boer / Out mijn Keuken

Ingrediƫnten

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 potje runderfond
  • 2 eieren
  • paneermeel (ong. 80 tot 100 gram)
  • 2 el grove mosterd
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl zout
  • 1 tl cayennepeper
  • flinke klont boter (om in te bakken)

Werkwijze

  1. Doe het gehakt in een ruime kom en kneed het goed door met de mosterd, de eieren, de ketjap, het zout en de cayennepeper. Voeg dan paneermeel toe tot je een mooi stevige maar niet te droge massa hebt. Dit zal zo'n 80 tot 100 gram zijn. Afhankelijk van de grootte van de eieren is het gehakt droger of natter en heb je meer of minder paneermeel nodig.  

  2. Om de mooiste ballen te draaien kun je je handen het beste nat maken. Maak van het mengsel 4 grote of 8 kleinere ballen. Leg ze op een bord en zet ze een half uurtje in de koelkast. 

  3. Verhit dan de boter in een koekenpan waar een deksel op kan. Braad de ballen aan alle kanten even aan. Giet dan de fond erbij en breng het even aan de kook. Draai vervolgens het gas laag, doe de deksel op de pan en laat de ballen 45 minuten rustig gaar worden. Draai ze af en toe even om. 

  4. Kook intussen groente en aardappelen. Verdeel alles over borden en schep de jus erover.