Een brood bakken en geen deeg hoeven kneden? En het vervolgens bakken in je gietijzeren pan in de oven? Het kan!
Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe. Zorg dat het zout en de gist elkaar nog niet rechtstreeks raken. Het zout kan de werking van de gist namelijk verminderen.
Giet dan het warme water erbij en roer met een spatel of houten lepel alles grondig door elkaar. Je krijgt dan een plakkerige bal. Roer ook goed alle bloem op de bodem mee. Ik denk dat je zo'n 2 à 3 minuten aan het mengen bent voordat je deegbal klaar is.
Dek de kom af met plastic folie en zet het weg op een warme plek in huis. De gist gaat nu zijn werk doen. Laat het deeg in de kom een uur of 10 tot 12 rijzen. Het zal dan ongeveer verdubbelen in omvang.
Leg een flink stuk bakpapier op je aanrecht en bloem je handen even goed, want het deeg is plakkerig. Houd de kom schuin boven het bakpapier en laat het deeg er (begeleid door je bebloemde vingers) uitlopen. Vorm er een bol van en bestrooi het met bloem.
Verhit de oven en je gietijzeren pan met deksel voor op 220°C. Haal dan de hete pan uit de oven en plaats het bakpapier met deeg en al in je braadpan. Sluit de pan af met het deksel en zet de pan 35 minuten in de oven.
Verwijder het deksel na 35 minuten en bak het brood nog 5 minuten voor een lekkere knapperige korst.
De kooktijd is totaal 45 minuten, maar houd rekening met een uur of 10 rijstijd! 's Morgens maken is 's avonds bakken. 's Avonds maken is 's morgens vers gebakken brood!