Ga terug
Print
streekgerechten Friesland bakken - koek Recept Friese oranjekoek

Friese oranjekoek

Friese oranjekoek met een roze glazuurlaag

Gang Patisserie
Keuken Friesland
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 16 stukjes
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor het deeg heb je nodig:

  • 350 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 200 gram basterdsuiker (ik heb lichtbruine gebruikt)
  • 4 gram bakpoeder (een ruime theelepel)
  • 1 sinaasappel
  • scheut water
  • 1 ei
  • ong. 2 tl anijszaadjes (gemalen)
  • ong. 1 tl nootmuskaat
  • beetje zout

Voor het glazuur heb je nodig:

  • 100 gram poedersuiker
  • 1 el water
  • voedselkleurstof (roze)

Verder nodig:

  • 300 gram amandelspijs
  • slagroom voor de garnering
  • gekonfijte sinaasappelschillen (of vruchtjes) voor de garnering
  • vierkante bakvorm

Werkwijze

  1. Doe de bloem, basterdsuiker en bakpoeder in een kom en schep het goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en rasp het oranje deel van de sinaasappel en snijd de rasp fijn. Doe dit samen met de nootmuskaat en de gemalen anijszaadjes bij het bloemmengsel. Breek er een ei bij en begin met kneden. Dit gaat het makkelijkst met je handen. Voeg tijdens het kneden beetje voor beetje scheutjes water toe tot je een samenhangend deeg hebt. De hoeveelheid water die nodig is, zal zo'n 50 tot 75 ml zijn. Kneed niet te lang, als het samenkomt is het klaar. Pak het in met plastic folie en leg het in de koelkast. 

  2. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier. Snijd het blok amandelspijs in dunne plakjes. Als je zelf amandelspijs wilt maken lees je o.a. hier hoe je dat kunt doen. 

  3. Verwarm de oven voor op 160°C. Verdeel het deeg in twee stukken en rol het uit tot de grootte die in je bakvorm past. Het deeg is wat plakkerig, dus rollen zal misschien niet helemaal soepel gaan. Het deeg laat zich makkelijk vormen, dus je kunt het iedere kant op duwen die je wilt. 

  4. Leg de eerste plak op de bodem van de vorm en strijk het glad. Verdeel de plakjes spijs erover en dek af met de tweede plak deeg. Strijk het goed glad. Schuif de vorm in de oven en bak ongeveer 30 minuten. 

  5. Maak intussen de glazuur door de poedersuiker te mengen met een eetlepel water en de voedselkleurstof. Gebruik je liever geen kleurstof, dan kun je ook bessensap gebruiken om de roze kleur te krijgen. 

  6. Verdeel de glazuur over de koek en laat het volledig afkoelen. Klop de slagroom stijf en maak de gekonfijte sinaasappelschillen. Spuit toefjes slagroom op de koek en versier met de sinaasappelschillen.