De Friese variant op de klassieke Franse uiensoep
Pel en snijd de uien in grove stukken. Hak de knoflook fijn. Smelt de boter in een ruime soeppan en fruit hierin de uien en de knoflook totdat de uien goudgeel zijn. Pas op voor aanbranden.
Giet vervolgens het bier erbij, laat het rustig aan de kook komen en voeg dan de bouillon toe. Laat dit op laag vuur ongeveer 45 minuten rustig pruttelen. Voeg daarna wat gedroogde tijm toe en proef of het nog zout en peper nodig heeft. Doe als laatste de in stukken gesneden droge worst toe.
Verwarm intussen de oven voor op 180°C en snijd het stokbrood of de pistoletjes in dikke plakken. Beleg de stukjes brood met de nagelkaas. Schenk de soep in ovenbestendige kommen en leg er 1 of 2 van de met kaas belegde stukjes brood in. Schuif de kommen in de oven en laat de kaas smelten. Na zo'n 10 minuten is de soep helemaal klaar.
Pas op: de soep is erg heet als hij uit de oven komt!