Ga terug
Print
hapjes/snacks recept kippenlever parfait

Parfait van kippenlever

Een heerlijk smeerseltje voor bij een voorgerechtje of op een toastje

Gang Hapjes, Voorgerecht
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 (jam) potjes
Auteur Out mijn Keuken / My Happy Kitchen

Ingrediƫnten

  • 300 gram kippenlevertjes
  • 350 gram roomboter van goede kwaliteit
  • 75 gram ontbijtspek in kleine reepjes
  • 2 takjes verse tijm blaadjes eraf gerist
  • 3 sjalotjes gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 wijnglas sinaasappellikeur
  • zout
  • peper
  • wat grof zeezout

Werkwijze

  1. Haal minimaal 150 gram van de boter op tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. 

  2. Begin met het klaren van de boter voor het afdeklaagje op de parfait. Smelt hiervoor 150 gram van de boter heel langzaam in een pannetje. Hierdoor scheiden de witte delen van de boter zich van het vet. Het wit zakt naar de bodem en de geklaarde boter kun je nu langzaam in een kannetje gieten. Omdat ik ongezouten boter heb gebruikt en ik het lekker vind als in het afdeklaagje toch wat zout zit heb ik er een beetje grof zeezout doorheen geroerd. 

  3. Smelt vervolgens 50 gram boter in een ruime koekenpan en fruit hierin de gesnipperde sjalotjes en knoflook een minuut of 5 op rustig vuur. Voeg dan de fijn gesneden ontbijtspek en de tijmblaadjes erbij. Roer even door en laat ook weer 5 minuten rustig pruttelen. 

  4. Zet het vuur dan wat hoger en bak de kippenlevers kort aan. Bluf af met de likeur en breng op smaak met peper en zout. Laat nog even rustig pruttelen en haal het dan van het vuur en laat het even afkoelen. 

  5. Doe de massa over in een keukenmachine of hakmolen en maal het fijn. Doe de boter (150 gram) die je op kamertemperatuur hebt laten komen bij de gladde massa en maal dit erdoor. Doe het over in potjes en dek het af met een laagje geklaarde boter. Leg er ter decoratie eventueel nog wat tijm in. 

  6. Zet de potjes in de koelkast en laat het een paar uurtjes opstijven. Na 1 of 2 dagen is het smeerseltje nog lekkerder!