Ga terug
Print
varkensvlees rode kool stoof

Rode kool stoofpot met spek en appel

Rode kool moet lang stoven, trek er dus zeker een uur of 5 voor uit!

Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Hollandse pot
Totale tijd 5 uur
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediƫnten

  • 1 hele rode kool
  • 250 gram spekreepjes
  • 1 kilo appelen goudrenetten of jonagolds zijn zeer geschikt
  • 25 gram roomboter
  • zout
  • peper

Werkwijze

  1. Als de rode kool lelijke bladeren aan de buitenkant heeft, kun je die het beste even verwijderen. Snijd de kool vervolgens in acht stukken en laat de stukken een half uurtje in koud water even weken. Hierdoor worden de bladeren wat minder hard. Sla je deze stap over, dan is er geen man over boord.

  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. 

  3. Bak het spek in de boter in een ruime pan even aan. Voeg de appels toe en laat het een half uurtje op laag vuur stoven. Voeg aan het eind wat zout en peper toe.

  4. Snijd de kool verder in repen en doe het bij de appels in de pan. Laat op laag vuur een uur of 4 Ć  5 rustig stoven. Kijk af en toe even of er niets aanbakt en roer dan even. Bakt er iets aan dan kun je een scheutje water toevoegen, maar waarschijnlijk komt er genoeg vocht uit de appels. 

  5. Serveer met een lekker kruimig aardappeltje en verder heeft het eigenlijk niks nodig.