Print
spareribs met appelstroopglacering

Spareribs uit de oven met appelstroopglacering

Weer eens wat anders dan spareribs met de traditionele barbecuesaus

Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Auteur Walter Luitwieler

Ingrediënten

  • 1,5 kilo spareribs

Voor de kruidenrub

  • 2 tl piment
  • 0,5 tl zout
  • 1 tl tijm
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • 0,5 tl zwarte gemalen peper
  • 2 tl gemalen venkelzaad
  • 2 tl knoflookpoeder

Voor de appelstroopglacering

  • 200 gram appelstroop
  • 80 gram ketchup
  • 4 tl ketjap manis
  • 4 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 2 tl knoflookpoeder
  • snufje kaneel
  • chilipoeder naar smaak

Verder nodig:

  • keukenpapier
  • vershoudfolie
  • aluminiumfolie
  • bakpapier
  • steelpan
  • kwastje

Werkwijze

Een dag van tevoren

  1. Verwijder de vliezen van de spareribs of vraag je slager dit te doen. 

  2. Meng alle ingrediënten voor de rub in een bakje en wrijf de ribben hier zorgvuldig mee in. Leg de ribben dan op elkaar en pak ze in in vershoudfolie. Leg ze in de koelkast en laat minimaal een nacht liggen. 

De volgende dag

  1. Haal het vlees een half uur voor het de oven ingaat uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht iets lager). Leg de ribben per 2 op elkaar en pak ze zorgvuldig dubbel in met aluminiumfolie. Pak ze losjes in, zodat de botjes niet door de folie gaan prikken. 

  2. Leg de pakketjes op je ovenrooster op een vel bakpapier (of op een bakplaat met bakpapier) en schuif het in de oven. Laat de ribben 2 uur tot 2 uur en 15 minuten garen.

  3. Maak intussen de glacering. Doe alle ingrediënten hiervoor in een steelpannetje en breng het met een scheutje water rustig aan de kook. Roer erin met een garde. Zodra het kookt kan het vuur laag. Laat het dan nog even rustig pruttelen, zodat het wat indikt (een minuut of 3). Schenk het dan over in een bakje en laat het afkoelen. 

  4. Haal de ribben na de baktijd uit de oven en verwijder de folie. Leg ze op een nieuw vel bakpapier en smeer ze met een kwastje aan alle kanten in met de glacering. Schuif ze dan nog 10 minuten terug de oven in. Herhaal niet nog 1 keer (dus nog een keer insmeren en 10 minuten in de oven).

  5. Daarna zijn ze klaar en kun je aan tafel.