Ga terug
Print
lunch hummus

Hummus

Een lekkere basis waar je eventueel zelf nog mee kunt variëren

Gang Lunch
Keuken Turks
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 6 porties

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 potje tahin (à 290 gram)
  • wat baking soda
  • 60 ml citroensap
  • 1 tl komijn
  • 4 teentjes knoflook gepeld en geplet
  • wat gerookt paprikapoeder
  • wat cayennepeper
  • scheut goede olijfolie

Werkwijze

  1. Doe de kikkererwten in een kom met heel ruim water en zet ze een nacht in de week. 

  2. Spoel ze schoon en doe ze in een pan met ongeveer anderhalve liter water. Doe de baking soda (ongeveer een theelepel, = 1 zakje) erbij en breng het aan de kook. Laat de erwten zachtjes koken totdat ze zo zacht zijn dat je ze tussen twee vingers kunt fijnknijpen. Dit duurt zo'n 40 minuten. Schep regelmatig het schuim en de velletjes weg.  

  3. Giet de kikkererwten af en vang flink wat van het kookvocht op. Verwijder zoveel mogelijk velletjes, maar als er een paar blijven zitten is dat niet erg hoor! Bewaar een handje kikkererwten apart en doe de rest in een blender of keukenmachine en maal ze fijn.

  4. Voeg de tahin, de geplette knoflook, het citroensap en wat zout toe. Laat de keukenmachine draaien en vermaal alles goed. Laat de machine draaien terwijl je beetje voor beetje wat van het kookvocht toevoegt totdat je de juiste dikte hebt. 

  5. Doe de hummus over in een mooi kommetje en laat het even staan. Schep het vlak voor het serveren nog een keertje door en giet er een flinke scheut lekkere olijfolie over. Bestrooi met wat cayennepeper en gerookte paprikapoeder en serveer met een lekker stuk Turks brood. 

Notities

#outmijnkeuken #omk