Maal de biscuitjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter en giet dit bij de koekkruimels. Meng het goed door elkaar. Bekleed de bodem van een springvorm (22 cm doorsnee) met bakpapier. Schep het koekmengsel erin en verspreid het over de bodem. Druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
Verwarm de oven voor op 140°C. Splits de eieren en klop de 3 dooiers met de poedersuiker luchtig en lichtgeel. Roer hier de ricotta en de mon chou doorheen. Voeg de vanillesuiker en de rasp van 1 citroen hierbij en meng zorgvuldig.
Sla in een andere kom twee eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het ricottamengsel. Probeer zoveel mogelijk luchtigheid te behouden. Schep het mengsel op de bodem en schuif een uur in de oven. Zet daarna de oven uit en de deur op een kier. Laat de cheesecake in de oven afkoelen.
Als je er de tijd voor hebt is het aan te raden de taart na afkoelen nog even en paar uurtjes in de koelkast te zetten. Daar wordt hij wat steviger en nog lekkerder van.
Verdeel vlak voor het serveren de blauwe bessen over de taart.