Ga terug
Print
maaltijdsoep bloemkool knoflook recept

Soep van geroosterde bloemkool en knoflook met Beef Jerkey

Heerlijke volle maaltijdsoep

Gang Hoofdgerecht, Maaltijdsoep, Soep
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 1 flinke bloemkool in roosjes
  • 2 grote knoflookbollen (of 3 à 4 kleinere)
  • olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 liter runderbouillon
  • 150 gram Comté of andere bergkaas
  • 50 gram Beef Jerkey (= 2 verpakkingen)
  • handje pompoenpitten
  • handje zonnebloempitten
  • handje panko
  • snufje grof zeezout

Verder nodig

  • bakpapier
  • aluminiumfolie

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier en leg hierop de bloemkoolroosjes. Besmeer ze met wat olijfolie en strooi er wat zout en peper over. Snijd de koppen van de knoflookbollen, giet een klein beetje olijfolie over de blootliggende toppen van de tenen en pak de bollen in met een stuk aluminiumfolie. 

  2. Leg het aluminium pakketje bij de bloemkoolroosjes op de bakplaat en schuif het geheel in de oven. Laat dit nu ongeveer een half uur roosteren. De bloemkool is dan gaar en de knoflook gepoft. Houd het wel een beetje in de gaten, want de bloemkool moet niet zwart worden, maar lekker goudbruin worden. Draai eventueel de roosjes halverwege een keer om. Rasp intussen de kaas.

  3. Verhit in een ruime pan een scheutje olijfolie en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg dan de tijm toe en bak dit 2 minuutjes rustig mee, totdat het lekker gaat geuren. Doe dan de bouillon erbij.

  4. Haal de bakplaat uit de oven en doe de bloemkoolroosjes bij de bouillon. Haal de knoflookbollen uit de folie en druk de teentjes uit de schillen. Dit gaat vrij makkelijk met de platte kan van een mes. Pas op dat je je vingers niet brandt, want het is nog vrij heet. Doe de knoflookteentjes bij de bouillon en breng het aan de kook. 

  5. Laat het 10 minuten pruttelen en pureer het dan vervolgens met een staafmixer of in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Zet het terug op het vuur en voeg de kaas toe. Houd een paar toefjes geraspte kaas achter voor de garnering. Je hebt nu een vrij dikke soep. Ik houd daarvan, maar vind je het te dik voeg dan wat water of extra bouillon toe. Proef de soep als de dikte naar je zin is en breng op smaak met zout en peper en eventueel een beetje citroensap of rasp als je dat hebt. 

  6. Maak de kruim door de twee soorten pitten met de panko en het grove zeezout te vermalen in een hakmolen of vijzel. Snijd de Beef Jerkey in kleine stukje en laat 4 stukjes wat groter voor de garnering. Roer de kleine stukjes door de soep en schep de soep in kommen. Schep over iedere kom een flinke lepel kruim, een toefje geraspte kaas en 1 stukje Beef Jerkey. Serveer meteen.