Zet 's morgens de kidneybonen in de week (als je droge bonen gebruikt) en kook ze terwijl je met het vlees bezig bent in een uur tot anderhalf uur gaar op rustig vuur.
Snijd het vlees in blokjes of reepjes (wat je zelf prettiger eten vindt). Verhit een scheut olie in een braadpan en bak het vlees in porties aan totdat het rondom bruin is. Doe daarna al het vlees in de pan en leg de deksel erop. Zet het vuur laag en laat het vlees zo een uurtje stoven. Waarschijnlijk komt er voldoende vocht uit het vlees, maar je kunt ook altijd nog een klein beetje olie toevoegen.
Snipper intussen de uien en de knoflook. Voeg de chilipoeder, paprikapoeder, ketoembar en djinten in een kommetje en roer het met een beetje water tot een pasta. Snijd de jalapeño pepers in kleine blokjes en verwijder desgewenst de zaadlijsten en zaadjes.
Voeg na het eerste uur stoven de uien en knoflook bij het vlees. Roer goed door en voeg vervolgens de specerijenpasta toe. Roer ook dit goed door het vlees. Strooi er een eetlepeltje bloem over een roer ook dit goed door het vlees.
Nu kunnen de pepers, tomatenblokjes, oregano, zout en suiker erbij. Meng het goed en doe de deksel weer op de pan. Laat dit geheel nog anderhalf uur op rustig vuur doorstoven.
Proef en corrigeer indien nodig de smaak van je chili met zout of suiker. Schep vervolgens de gare bonen erdoor en verdeel het over vier borden. Kook er eventueel nog wat rijst bij.
#omk #outmijnkeuken