Ga terug
Print
Kaastaart met prei

Kaastaart met prei

Vegetarisch hoofdgerecht met kaas en prei

Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Voorbereiding 1 uur 10 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Als je zelf deeg maakt:

  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 150 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei los geklutst

of

  • 7 plakjes bladerdeeg voor hartige taart

voor de vulling

  • 1 kilo prei
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout
  • 2 dl room
  • 2 eieren
  • 100 gram gruyère geraspt
  • handvol verse peterselie grof gehakt
  • beetje boter om in te vetten

Werkwijze

  1. Als je zelf het deeg maakt: meng de bloem met een snufje zout en verdeel de koude boter erover. Kneed de boter met 1 losgeklutst ei door de bloem tot je een samenhangend en egaal deeg hebt. Zorg dat je vlot werkt en met koude handen kneedt want ander wordt de boter snel te warm. Dek de deegbal af en zeg een uurtje in de koelkast.

  2. Gebruik je bladerdeeg: laat de plakjes dan ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C. 

  3. Snijd de prei in dunne ringen en was ze grondig. Verhit wat olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook even aan. Voeg dan de uitlekte prei toe en stoof dit een minuut of 5. Laat dit daarna uitlekken en afkoelen.

  4. Roer de gehakte peterselie door de afgekoelde prei en voeg ook wat peper en zout toe. Roer twee eieren los met de room en roer er de geraspte kaas door. 

  5. Kneed het deeg nog even door en bekleed er de ingevette quichevorm mee. Schep de prei op de bodem en giet het kaasmengsel erover. Bak de quiche in 40 minuten gaar in de oven. 

Notities

Je kunt deze taart koud of warm eten