Ga terug
Print
steak pie

Steak Pie

Stoofvlees onder een deegdakje. Houd ook rekening met afkoeltijd.

Gang Hoofdgerecht
Totale tijd 3 uur
Porties 4 personen
Auteur Esther / Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien grof gesnipperd
  • 250 gram kastanjechampignons in kwarten
  • 2 el bloem
  • 800 gram sukadelappen in blokjes (ong. 2 x 2)
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 1 flesje donker bier à 33 cl
  • 1 bouillonblokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes verse tijm
  • 1 el tomatenpuree
  • verse peterselie fijn gehakt
  • 600 gram aardappelen in blokjes
  • vers bladerdeeg
  • 1 ei

Werkwijze

  1. Begin op tijd met het stoven van het vlees, want het is lekker als het even de tijd heeft om af te koelen voordat het de oven ingaat. De smaken kunnen dan namelijk nog even lekker tot ontwikkeling komen.

  2. Smelt de boter met 1 el olijfolie in een braadpan. Fruit hierin de ui glazig en voeg dan de champignons en de knoflook toe. Bak ze even mee. Schep dit met een schuimspaan uit de pan en zet apart tot gebruik. 

  3. Bestrooi het vlees met de bloem en wat zout en peper. Doe een tweede el olijfolie bij het achtergebleven bakvet en bak  hierin de blokjes vlees goudbruin. Doe dan de uien met de champignons terug in de pan en roer even goed door. Giet het bier erbij en breng het aan de kook. Laat het een minuut of tien inkoken.

  4. Verkruimel dan het blokje bouillon erdoor en voeg de blaadjes van 2 takjes tijm, de laurier en de tomatenpuree. Roer goed door en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer anderhalf uur rustig stoven. Hou het een beetje in de gaten. Als het wat te droog komt te staan voeg je een klein scheut water toe. 

  5. Kook intussen de aardappelblokjes een minuut of 8 voor, stoom droog en laat afkoelen.

  6. Schep het vlees uit de pan en kook het achtergebleven vocht flink in. Doe dan het vlees er weer bij, roer de peterselie erdoor en laat het vlees nu rustig afkoelen. Schep de aardappelblokjes erdoor.

  7. Verwarm de oven voor op 200°C. Neem vier eenpersoons ovenschaaltjes en vet ze licht in. Snijd uit de plak bladerdeeg rondjes ter grootte van de bovenkant van de ovenschaaltjes (of iets ruimer) en snijd wat repen van ongeveer anderhalve centimeter breed uit het deeg. Verdeel het vlees over de schaaltjes. Leg dan de repen deeg op de randen van de ovenschaaltjes en druk het wat vast. 

  8. Druk de deegcirkels op de deegranden en druk er met een vork een patroon in. Snijd eventueel overtollig deeg weg. Smeer het deeg in met het losgeklutste ei en leg op ieder dakje een takje tijm.

  9. Schuif de bakjes in de oven en laat het deeg in zo'n 25 minuten goudbruin bakken en serveer de potjes daarna meteen.