Ga terug
Print
bakken - cake Franse schelpvormige cakejes

Madeleines

Madeleines zijn Franse schelpvormige cakejes

Gang Cake, Patisserie
Keuken Frans
Voorbereiding 40 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 25 stuks

Ingrediƫnten

  • 180 gram boter + iets extra voor het invetten van de vorm
  • 1 vanillestokje
  • 4 eieren
  • 150 gram suiker
  • 20 gram bruine basterdsuiker
  • 20 gram honing
  • 5 gram bakpoeder
  • 180 gram bloem
  • 1 mespuntje zout
  • beetje poedersuiker
  • 1 madeleine-vorm

Werkwijze

  1. Smelt de boter in een pannetje, schraap het merg uit het vanillestokje en voeg het toe aan de boter. Laat de boter lichtbruin kleuren zodat het een lekker nootig smaakje krijgt en laat het vervolgens wat afkoelen.

  2. Pak dan twee kommen. Meng in de ene kom de bloem met de bakpoeder en het zout en in de andere kom de eieren, suiker, basterdsuiker en honing.

  3. Spatel vervolgens het bloemmengsel zorgvuldig door het eierenmengsel totdat alles goed vermengd is. Roer dan de vanilleboter er grondig door en zet het beslag (dat als het goed is nu een mooie karamelachtige kleur heeft) 20 minuten in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor op 190 graden, vet de madeleinevorm in en bestuif hem met bloem. Klop daarna de overtollige bloem eraf.

  5. Schep nu met twee lepels het beslag in de vormpjes. Vul ze tot iets onder de rand, want ze rijzen nog iets.

  6. Zet de vorm in de oven en bak de cakejes 10 minuten. Bestuif ze daarna lichtjes met een beetje poedersuiker en laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

Variatietip: doe anderhalve theelepel rozenwater door het beslag voor extra smaak en een Goddelijke geur!

Het beslag is voldoende voor ongeveer 25 stuks.