Ga terug
Print

Geroosterde aardappelen met kaas, bacon en crème fraîche

De aardappelen worden geroosterd in de oven en worden daardoor heerlijk knapperig. Daarna gaan ze nog een tijdje terug in de oven met kaas en bacon.

Gang Bijgerecht
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4

Ingrediënten

  • 12 plakjes bacon
  • 1 kilo aardappelen
  • 1 el boter
  • snufje zout
  • 0,5 tl knoflookpoeder of iets meer naar smaak
  • 0,5 tl gerookte paprikapoeder of iets meer naar smaak
  • 120 gram cheddar kaas geraspt
  • 120 gram manchego kaas geraspt
  • 2 lente uitjes in ringetjes gesneden
  • 125 gram crème fraîche

Werkwijze

  1. Snijd de bacon in grove stukken. Verhit een koekenpan en bak de bacon hierin knapperig (zonder vet in de pan te doen). Laat de bacon in een vergiet glijden en vang het bakvet op. Zet apart tot gebruik. Doe een el boter in de nog hete pan om te laten smelten.

  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Schil de aardappelen en snijd ze in parten. Zorg dat alle parten ongeveer even groot zijn. Doe de aardappelparten in een ruime kom en voeg een eetlepel van het baconvet en de gesmolten boter toe. Bestrooi met zout, knoflookpoeder en gerookt paprikapoeder en hussel alles goed door elkaar. Alle aardappelen moeten van een laagje voorzien worden.

  3. Verdeel de aardappelen over de bakplaten. Zorg dat ze niet over elkaar heen liggen. Schuif de platen in de oven en bak de aardappelen 15 minuten. Keer ze vervolgens om en bak nog 10 tot 15 minuten. Ze zouden nu goudbruin en knapperig moeten zijn.

  4. Doe de aardappelen vervolgens in een ovenvaste schaal en verdeel ze over de bodem (ze mogen nu wel over elkaar heen liggen!). Bestrooi de aardappelen eerst met de manchego kaas en verdeel vervolgens de bacon erover. Als laatste verdeel je de cheddar erover. De schaal gaat nu nog 2/3 minuutjes de oven in totdat de kaas gesmolten is.

  5. Haal de schaal uit de oven. Bestrooi met de ringetjes lente-ui en schep de crème fraîche er in klontjes overheen. Serveer direct.

Notities

Moet je dit elke dag eten? NEE! Er zit behoorlijk wat vet in, dus bewaar dit recept voor een bijzondere gelegenheid en maak het zeker niet te vaak!