Ga terug
Print
hoofdgerechten overig gevogelte

Tamme eend uit de oven met sinaasappelsaus

Een heerlijk hoofdgerecht voor je kerstmaaltijd, waar je niet heel veel werk van hebt.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Kerst
Voorbereiding 5 minuten
Kooktijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 1 panklare tamme eend ongeveer 1750/2000 gram
  • zout & peper
  • 2 el honing
  • 1,5 dl sinaasappelsap
  • 4 sinaasappels
  • 3 el sinaasappellikeur bijv. Gran Marnier

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een vork of een scherp mesje en prik in de huid van de eend hier en daar wat gaatjes. Wrijf de eend dan goed in met peper en zout. Leg de eend op een rooster in een braadslee en schuif hem in de oven. Houd het bakproces een beetje in de gaten, als het te hard gaat, draai de temperatuur dan wat terug. Haal de eend na een uur uit de oven en schenk een beetje van het bakvet in een bakje. Meng door het braadvocht wat honing en wat sinaasappelsap en bedruip de eend hiermee. Zet de eend nog 15 minuten terug in de oven en bedruip de eend om de paar minuten met het braadvet/honing mengsel. 

  2. Snijd de gare eend in stukken en leg de stukken op een mooie schaal. 

De saus

  1. Schil van 2 sinaasappels heel dun het oranje deel van de schil en snijd dit in smalle reepjes. Blancheer de reepjes in wat kokend water (ongeveer 2 minuten). Laat de reepjes schil goed uitlekken. Schil de sinaasappels en snijd ze in partjes. Doe de partjes samen met 4 el braadvocht, de rest van het sinaasappelsap en de reepjes schil in een pannetje en verhit dit goed. 

  2. Garneer de eend op de schaal met de warme partjes sinaasappel. Roer de sinaasappellikeur door de saus (alleen als er geen kinderen mee-eten) en schenk de warme saus over de eend. Serveer direct. 

Notities

Lekker met bijvoorbeeld Pommes Fondant en Courgettepappardelle.