Ga terug
Print
hoofdgerechten pasta amatriciana

Pasta Amatriciana

Puur, simpel en zooo lekker!

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 1 uur
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de pasta

  • 400 gram 00 bloem voor verse pasta
  • 4 verse eieren
  • snufje zout

eventueel:

  • scheutje bietensap

Amatriciana

  • 1 rode peper
  • 2 blikken tomatenstukjes
  • scheutje olijfolie
  • 1 ui
  • 100 gram pancetta
  • evt. wat water

Werkwijze

De pasta

  1. Maak een bultje van de bloem en vorm er een dam van met in het midden een gat waar 4 eieren in passen. Breek de eieren in het gat en strooi er een snufje zout over. Maak je rode pasta doe er dan ook een scheutje bietensap bij.

  2. Roer met de vingers van 1 hand de eieren los en pak steeds ietsje meer van de bloem van binnenuit mee. Gebruik zo lang mogelijk maar 1 hand zodat je andere hand schoon blijft om dingen bij elkaar te vegen. 

  3. Op een gegeven moment 'breekt' de dam en voeg je alles zoveel mogelijk samen. Zodra het gaat 'pakken' begin je stevig te kneden met twee handen. Dit moet je echt wel zo'n 10 minuten volhouden. Een goede training voor je handen en armspieren! 

  4. Je kunt het ook in de keukenmachine doen, maar op de één of andere manier vind ik het deeg mooier worden als je het met je handen doet. Je hebt meer controle over het proces en je voelt het deeg in je handen van droog naar samenhangend naar glad en elastisch ontwikkelen. Na een minuut of 10 heb je een gladde, elastische bal. Verpak dit in huishoudfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast om te rusten. 

  5. Voor het uitrollen van de pasta heb je een pastamachine nodig. Neem een stuk van de bal en zet de machine op de breedste stand. Draai de bol erdoor en herhaal dit tot je een glad, dik stuk pastadeeg hebt. Zet de machine steeds 1 stand smaller en haal de deegplak er weer door. Zo wordt het deeg steeds dunner en langer. Als het deeg wat plakt aan de machine strooi je wat bloem over het deeg of over de machine. Mijn machine heeft een snijder voor spaghetti en tagliatelle. Heeft jouw machine dat niet, dan leg je de plak op je aanrecht en snijd je er stroken van.

  6. Hang de slierten over een droogrek. Ik heb er één die speciaal voor dit doel is gemaakt, maar je kunt ook een bezemsteel gebruiken of een wasrekje of iets dergelijks. Op deze manier droogt de pasta iets in en kun je hem makkelijker verder verwerken.

    hoofdgerechten pasta verse pasta
  7. Zet een ruime pan met water en flink wat zout op (Italianen koken hun pasta in water dat zo zout is als de zee) en als het kookt doe je de pasta erin. Verse pasta hoeft maar kort te koken. 3 tot 4 Minuten is vaak al voldoende.

De saus (Amatriciana)

  1. Snipper de ui en ontdoe de peper van de zaadlijsten en zaadjes. Snipper ook de peper. Verhit een klein scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de pancetta krokant. Zet het vuur wat lager en doe de ui erbij Fruit dit een minuut of 10. Doe dan de peper en de tomaten erbij en laat dit met de deksel op de pan 30 tot 40 minuten pruttelen. Houd het in de gaten. Als de saus te droog wordt doe je er een scheutje water bij. 

  2. Schep de pasta door de saus en schep het op borden. Enjoy!