Ga terug
Print
hoofdgerechten kip Pastei met kip, ham en prei

Pastei met kip, ham en prei

Een pastei maken is best even een klusje, maar met vers bladerdeeg en een goede voorbereiding is het prima te doen.

Gang Hoofdgerecht
Voorbereiding 2 uur 15 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale tijd 3 uur
Porties 4
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

  • 2 rollen bladerdeeg vers
  • 4 kippenpoten
  • 3 grote preien
  • 0,5 tl zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes tijm
  • 250 gram hamblokjes
  • 200 gram crème fraîche
  • 4 tl maïzena

Werkwijze

  1. Begin met de bouillon. Doe de kippenpoten in een grote pan. Snijd het donkere groen van de prei en doe dit bij de kip in de pan. Doe ook de peperkorrels en de laurier erbij. Voeg (minimaal) 2 liter water toe of zoveel als nodig om alle kip onder te laten staan. Breng het aan de kook en laat het een uur zachtjes koken. 

  2. Giet dan alles door een zeef en vang het vocht op in een andere pan. De prei, de peper en laurier kunnen nu weg. Zet de bouillon terug op het vuur en breng het opnieuw aan de kook. Laat het in een half uur tot een uur inkoken tot ongeveer de helft en laat het vervolgens afkoelen. 

  3. Pluk het kippenvlees van de botten, 'scheur' het in stukjes. Snijd de rest van de prei in ringetjes en ris de tijmblaadjes van de takjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de prei en tijm met wat zout en peper even aan. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat het 10 minuten pruttelen. Roer er af en toe even in. 

  4. Voeg dan de kip, de ham en de crème fraîche toe en giet er 300 ml van de bouillon bij. De rest van de bouillon doe je in bakjes of zakjes en kun je invriezen voor een volgende gelegenheid. Breng het op smaak met zout en peper. 

  5. Meng de maïzena met 2 el koud water en kluts  het tot een papje. Roer dit door de saus en laat dit vervolgens zachtjes een tijdje koken tot het dikker wordt. Doe de vulling vervolgens over in een kom en laat afkoelen. 

  6. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal of pasteivorm in met boter. Bekleed de vorm met de eerste rol bladerdeeg. Laat het overschot over de rand van de vorm vallen. Schep de vulling op het deeg en leg daarover het tweede stuk bladerdeeg. Druk de randen stevig op elkaar en snijd overtollig deeg weg. Prik met de punt van een scherp mes gaatjes in het deegdak en maak in het midden een wat grotere inkeping. Hierdoor kan de 'stoom' ontsnappen. 

  7. Snijd uit het overtollige deeg wat decoraties en leg die op het deegdak. Kluts 1 eitje los in een bakje en smeer het deeg in met ei met behulp van een bakkwast

  8. Schuif de schaal in de oven en bak ongeveer 45 minuten.